Dnevne zakonodajne novosti / 17. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče ponovno zavrglo pobudo za oceno ustavnosti prostorskega akta za Mlako
Tema dneva

Ustavno sodišče je ponovno zavrglo pobudo krajanov Mlake pri Kranju za oceno ustavnosti in zakonitosti občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki omogoča gradnjo novega stanovanjskega naselja v bližini krajinskega parka Udin boršt. Sodišče je tudi tokrat izpostavilo, da izpodbijani odlok ne učinkuje neposredno, saj bodo sledili še postopki izdaje gradbenega dovoljenja. Dostop do ustavnega sodišča pa je pobudnikom odložen na čas po izčrpanju pravnih sredstev pred pristojnimi sodišči.(več)

Vlada v spremembo trošarine za plinsko olje za pogon in za ogrevanje
Vlada je sinoči na dopisni seji s spremembo uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo spremenila trošarino za plinsko olje za pogon in plinsko olje za ogrevanje. Končni maloprodajni ceni obeh goriv se za potrošnike ne bosta spremenili, so ob tem zapisali.(več)

Na posvetu o predlogu nove resolucije o razvoju SV za hitro odzivanje na varnostne razmere
Na posvetu o predlogu nove resolucije o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040 so se udeleženci strinjali, da se je treba hitro odzivati na spreminjajoče se varnostne razmere. Poleg vojne v Ukrajini so omenili tudi Kitajsko in Zahodni Balkan. Spregovorili so tudi o vojaški strateški rezervi in vojaškem šolanju.(več)

Vsi štirje predsedniki na posvetu v DZ za večjo zaščito živali
Na posvetu Za boljšo prihodnost živali, ki je včeraj potekal v DZ na pobudo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, so se zavzeli za zakonodajo, ki bo bolj prijazna do živali, pa naj gre za rejne živali ali za hišne ljubljenčke. Za boljšo prihodnost živali so se poleg predsednice DZ zavzeli tudi predsednica republike, predsednik vlade in predsednik DS.(več)

Poslanci SD pripravili predlog novele zakona o zaščiti živali
Poslanci SD s prvopodpisano Meiro Hot so pripravili predlog novele zakona o zaščiti živali, s katerim bi med drugim določili ustanovitev centralnega zavetišča za živali, predvsem za odvzete rejne in domače živali. Vseh teh živali namreč trenutno ni mogoče namestiti nikamor in so prepuščene dobri volji prostovoljcev, so že v prejšnjem tednu sporočili iz SD.(več)

Krški nuklearki okoljevarstveno soglasje za podaljšanje obratovanja
Ministrstvo za okolje in prostor je Nuklearni elektrarni Krško (Nek) izdalo okoljevarstveno soglasje za podaljšanje obratovanja. S tem je zaključen postopek presoje vplivov na okolje, ki so ga v Neku opravili po lanskem remontu, s katerim so elektrarno pripravili na obratovanje za dodatnih 20 let, do leta 2043.(več)

Ministrstvo za delo zaradi primera sobaric v Hotelih Bernardin k ukrepanju pozval SDH
Na ministrstvu za delo se pridružujejo stališčem Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije, ki je v zadnjih tednih večkrat javno opozoril na neprimernost in škodljive posledice oddajanja storitev zunanjim izvajalcem v primeru sobaric v Hotelih Bernardin. Kot so pojasnili za STA, so k ukrepanju pozvali Slovenski državni holding.(več)

Vse več skupin v javnem sektorju z zahtevami po dvigu plač
Vse več poklicnih skupin javnega sektorja opozarja, da vlada problematiko plač rešuje le za določene skupine. Po občinskih funkcionarjih in vojakih so k dvigu svojih plač pozvali še gasilci in policisti. Zaostrovanje aktivnosti napovedujejo v zdravstveni negi, takojšnja pogajanja o boljšem vrednotenju svojega dela pričakujejo tudi v kulturi.(več)

Sindikat državnih organov za uslužbence države in uprav lokalnih skupnosti zahteva primerno plačilo
Tudi v Sindikatu državnih organov Slovenije od vlade oziroma resornih ministrov zahtevajo primerne plače in primernejši odnos do uslužbencev države in uprav lokalnih skupnosti. Okrepiti je tudi treba število izvrševalcev pooblastil države in lokalnih skupnosti, še opozarjajo.(več)

V EU v veljavi strožja pravila na področju varnosti kritične infrastrukture
V Evropski uniji so včeraj začela veljati strožja pravila na področju varnosti kritične infrastrukture. Države članice imajo 21 mesecev časa, da direktivi prenesejo v nacionalno zakonodajo. Krepitev varnosti kritične infrastrukture je pomembna tudi v luči ruske agresije na Ukrajino ter sabotaž na evropski energetski infrastrukturi.(več)