Dnevne zakonodajne novosti / 27. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Spremembe zakona o evidencah na področju dela še vedno brez zelene luči vlade
Tema dneva

Socialni partnerji so po sprva hudem razburjenju delodajalcev septembra uspeli uskladiti osnutek novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, a vlada sprememb, ki naj bi zajezile kršenje določb o delovnem času, še vedno ni potrdila. Na to so se v preteklem tednu kritično odzvali v ZSSS, ministrstvo za delo pa premik napoveduje za januar. Osnutek novele je bil namreč 16. decembra poslan v vladno obravnavo. "Po sprejemu na vladi pa se začne obravnava v DZ," so dodali na ministrstvu.(več)

Rezultati referendumov objavljeni v uradnem listu, kmalu uveljavitev treh zakonov
Državni zbor je s petkovo objavo v uradnem listu razglasil potrditev sprememb zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) na novembrskih referendumih. Sledila bo objava zakonov v uradnem listu, veljati pa bodo začeli naslednji dan, predvidoma že jutri.(več)

Z novim letom gorivo za kmete cenejše že ob nakupu
Z uveljavitvijo novele zakona o trošarinah 1. januarja 2023 se bo pravica do vračila trošarine za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo v obliki zahtevka za vračilo trošarine nadomestila s pravico do nakupa posebej označenega dizelskega goriva ob neposredni oprostitvi plačila dela trošarine. Kmetje bo tako že pri nakupu deležni nižje cene.(več)

Ureditev mirovanja poklicnega zavarovanja v pokojninskem zakonu po mnenju zagovornika diskriminatorna
Po oceni zagovornika načela enakosti je del pokojninskega zakona, ki se nanaša na mirovanje poklicnega zavarovanja, diskriminatoren. Nekatere delavce namreč neupravičeno postavlja v slabši položaj zaradi starševstva, spola in invalidnosti. Ministrstvu za delo bo priporočil odpravo diskriminatorne obravnave s spremembo zakona.(več)

Ministrstvo hiti s pripravo pravilnika o registru kmetij
Kmetijsko ministrstvo je v medresorsko usklajevanje poslalo predlog novega pravilnika o registru kmetijskih gospodarstev. Spremembe so potrebne zaradi uskladitve z letos sprejeto novelo zakona o kmetijstvu, nanašajo pa se med drugim na vodenje članov kmetije v registru kmetijskih gospodarstev. Rok za pripombe je 5. januar.(več)

V ZSSS po 30 letih dosegli ustrezen pravilnik o poklicnih boleznih
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so na novinarski konferenci prejšnji teden izpostavili dva dosežka svojega delovanja. Januarja bo v veljavo stopil prenovljeni pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja pri ročnem premeščanju bremen, predvidoma februarja pa še pravilnik o poklicnih boleznih, za kakršnega so se v ZSSS zavzemali 30 let.(več)

Ob prelomu leta: Z letom 2023 spet nove spremembe pri davkih
Manj kot leto dni po zadnjih spremembah z novim letom prihaja spet nova novela zakona o dohodnini. Ustavila bo načrtovano zviševanje splošne olajšave, kar se zdi vladi pomembno za zagotovitev stabilnosti javnih financ, a številni v njej vidijo le korak k nižjim neto plačam. V luči energetske draginje so spremembe tudi pri trošarinah.(več)

Na sodišču ta teden predobravnavni naroki v zadevi Kavaški klan
Ta teden se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču s predobravnavnimi naroki začelo sojenje v zadevi Kavaški klan. Tožilstvo domnevnim članom slovenskega dela klana, ki izvira iz Črne Gore, očita, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo.(več)

Meta s poravnavo v tožbi zaradi varstva osebnih podatkov
Ameriški tehnološki velikan Meta, pod okrilje katerega sodi družbeno omrežje Facebook, je sklenilo 725 milijonov dolarjev (682 milijonov evrov) vreden dogovor o poravnavi v tožbi zaradi zlorab osebnih podatkov uporabnikov Facebooka. Tožba, s katero se je Facebook soočal že nekaj let, se nanaša tudi na afero Cambridge Analytica.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Uredba o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020
Sklep o opredelitvi posamičnih pojmov povezanih s trženjem in tržnim komuniciranjem v zvezi z enotami alternativnih investicijskih skladov
Sklep o načinu in pogojih za trženje enot investicijskih skladov
Sklep o določitvi višine plačila za koncesijo za stekleničenje podzemne vode za leto 2023
Sklep o določitvi faktorja izhodiščne vrednosti enote posebne rabe vode (D) za ogrevanje, če se rabi mineralna, termalna ali termomineralna voda, za leto 2023
Sklep o določitvi cene za osnove vodnih povračil za rabo vode, naplavin in vodnih zemljišč za leto 2023
Pravilnik o obratovalnem monitoringu stanja tal
Odločbe sodišč
VSRS Sodba in sklep X Ips 91/2020 - dopuščena revizija - davek na dodano vrednost (DDV) - pogodba o finančnem leasingu - odmera DDV - pogodba, ki se šteje za račun - predpisana vsebin...
VSL Sklep II Cp 1314/2022 - postopek za vzpostavitev etažne lastnine - posamezni del stavbe - skupni del stavbe v etažni lastnini - splošni skupni del - sporno lastništvo nepr...
Ostali dokumenti
Obdavčitev storitev osebne asistence z DDV​​​​​​​
Obveznost obračuna DDV ob prenehanju opravljanja obdavčljive ekonomske dejavnosti in obdobje popravka pri osnovnih sredstvih
Otvoritev sodnega leta pariške odvetniške zbornice