Dnevne zakonodajne novosti / 11. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 59/2024 z dne 16.7.2024
TEMA DNEVA
Spremembe evidenc na področju dela vendarle nared za obravnavo na vladi
Tema dneva

Osnutek novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki naj bi zajezila kršenje določb o delovnem času, je vendarle pripravljen za obravnavo na vladi. Socialni partnerji so ga namreč uskladili že septembra. Med najbolj odmevnimi predlaganimi rešitvami je obvezno vodenje elektronskih evidenc za kršitelje delovne zakonodaje. Ministrstvo je namreč sprva predvidelo, da bi morali prisotnost elektronsko beležiti vsi zaposleni, a je to povzročilo precej hude krvi med delodajalci.(več)

Golob: Z januarjem pravosodnim funkcionarjem dodatek v nominalni višini 600 evrov bruto
Premier Robert Golob je na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva napovedal reformo plačnega sistema s posebnim plačnim stebrom za sodstvo oziroma pravosodje. "Da pokažemo našo resnost, smo se odločili, da bomo s 1. januarjem sprejeli dodatek k vašim plačam," je dejal zbranim. Prejeli naj bi ga funkcionarji v pravosodnem sistemu, tudi tožilci.(več)

Sindikat Fides odpovedal stavko zdravnikov in zobozdravnikov
Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je sinoči potrdil popoldne parafirani sporazum z vladno stranjo, sklenjen v okviru mediacije, ki jo je vodilo Slovensko zdravniško društvo. Za danes napovedana enodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov tako odpade, je potrdil podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič.(več)

Odbor DZ podprl predlog novele zakona o DS
Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je včeraj brez glasu proti podprl dopolnjeni predlog novele zakona o državnem svetu, ki ga je vložil DS. Niso pa podprli niti predloga zakona o interventnih ukrepih za celovito ureditev položaja razseljenih oseb iz Ukrajine niti predloga novele zakona o lokalnih volitvah.(več)

Ministrstvo napoveduje dvig subvencije za študentske bone
Ministrstvo za delo se je lotilo priprave novele zakona o subvencioniranju študentske prehrane, s katero nameravajo višino subvencije v dveh korakih dvigniti vsaj za en evro. Subvencija se bo 1. marca zaradi uskladitve z inflacijo dvignila za približno 35 centov, zatem pa bodo v noveli določili še višji znesek subvencije, ki bo najmanj 4,5 evra.(več)

V javni obravnavi osnutek strategije Digitalna Slovenija 2030
Služba vlade za digitalno preobrazbo je pripravila osnutek strategije Digitalna Slovenija 2030, krovno strategijo digitalne preobrazbe Slovenije in odgovor vlade na razvojne izzive digitalizacije, so sporočili iz vladne službe. Zainteresirano javnost vabijo, da pripombe in dopolnitve k osnutku strategije posreduje do 24. januarja.(več)

V pripravi novi strateški dokumenti upravljanja z medvedom in volkom
Da bi bilo upravljanje s populacijama rjavega medveda in volka v Sloveniji strokovno ustrezno in čim širše sprejemljivo, država pripravlja oz. prenavlja strateške dokumente. Strategija in akcijski načrt za medveda bosta predvidoma sprejeta letos, za volka predvidoma v letu 2024. Lani je bilo iz narave odvzetih 206 medvedov, 78 več kot leta 2021.(več)

Na ministrstvu po izrednem nadzoru ravnanja policije na protestih do konca meseca pričakujejo sprožitev delovnopravnih postopkov
Na podlagi poročila o izrednem strokovnem nadzoru nad ravnanjem policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 na notranjem ministrstvu pričakujejo, da policija v naslednjem koraku izvede notranje varnostne postopke preverjanja in na podlagi ugotovitev sproži delovnopravne postopke. Rok za izvedbo tega ukrepa se izteče konec meseca.(več)

Ob prelomu leta: Na epilog čaka več odmevnih sojenj
Slovenska sodišča so bila v letu 2022 zasuta z delom. Med drugim si ga bomo zapomnili po ponovljenem sojenju Silvu Drevenšku, ki mu je bila zaradi napake razveljavljena prva dosmrtnega zaporna kazen v Sloveniji. Epilog je dočakalo tudi več družinskih tragedij, pred sodnika je stopila tudi zaposlena na tožilstvu zaradi izdaje tajnih podatkov.(več)

Rotnik podal zagovor tudi za sklop očitkov glede gradnje Teša 6
Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik je na celjskem okrožnem sodišču včeraj podal zagovor glede očitkov v povezavi z gradnjo šestega bloka (Teš 6). Po njegovih besedah je bila izbira družbe Alstom, ki je šestico postavila, strokovna in skladna z zakonodajo. Zavrnil je tudi očitke o klientelizmu pri spremljanju gradnje.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Uredba o ustanovitvi lovišč s posebnim namenom v Republiki Sloveniji
Uredba o metodah vzorčenja proizvodov in izvajanju uredbe (ES) o mejnih vrednostih ostankov pesticidov v ali na hrani in krmi rastlinskega in živalskega izvora
Splošni akt o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev
Sklep o ustanovitvi javnega zdravstvenega zavoda Univerzitetni klinični center Ljubljana
Pravilnik o določitvi ustreznosti testov HAG za samotestiranje, pogojev in postopka njihovega prevzemanja ter najvišje višine povračila stroškov
Odlok o loviščih v Republiki Sloveniji in njihovih mejah
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (četrti senat) z dne 27. oktobra 2022.#Proximus NV proti Gegevensbeschermingsautoriteit.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Hof van beroep te Brussel.#Predhodno odločanje – Obdelava osebnih podatkov in varstvo zasebnosti na področju elektronskih komunikacij – Direktiva 2002/58/ES – Člen 12 – Javni imeniki in imeniške storitve – Privolitev naročnika – Obveznosti ponudnika imenikov in imeniških storitev – Uredba (EU) 2016/679 – Člen 17 – Pravica do izbrisa (,pravica do pozabe‘) – Člen 5(2) – Člen 24 – Obveznosti obveščanja in odgovornost upravljavca.#Zadeva C-129/21.
Gradiva v obravnavi DZ
Lista kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije - brez osebnih podatkov, EPA 0539-IX
Ostali dokumenti
Navodila za izpolnjevanje obračuna davčnih odtegljajev (REK-O obrazec)