Dnevne zakonodajne novosti / 25. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
DZ potrdil listo devetih ministrskih kandidatov
Tema dneva

Državni zbor je s 55 glasovi za in 29 proti včeraj imenoval devet ministrov 15. slovenske vlade, ki jo vodi Robert Golob. Glasovanje je bilo potrebno zaradi reorganizacije vlade, ki jo je prinesla novela zakona o vladi. Ta predvideva 20-člansko ministrsko ekipo in tri povsem nova ministrstva. To so ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter ministrstvo za solidarno prihodnost. Prenovljena vlada se je včeraj že sestala na seji in imenovala več državnih sekretarjev.(več)

DZ znova podprl novelo zakona o finančni upravi
DZ je po odložilnem vetu državnega sveta znova podprl novelo zakona o finančni upravi. Glede na napovedi je bilo sicer pričakovati nasprotno, a so poleg poslancev Svobode glasove prispevali tudi v Levici. Dogovorili so se namreč, da bodo domnevno sporni člen o tajnem sledenju sami poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje.(več)

DZ potrdil zakon o dostopnosti proizvodov in storitev za invalide
DZ je z 59 glasovi za in enim proti sprejel zakon o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide, s katerim se v slovensko zakonodajo prenaša evropska direktiva s tega področja. Opredeljuje pogoje glede dostopnosti do proizvodov, kot so denimo bankomati, in do storitev, kot so denimo avdiovizualne medijske storitve.(več)

DZ imenoval Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča
DZ je včeraj s 53 glasovi za in 32 glasovi proti za predsednika vrhovnega sodišča imenoval Miodraga Đorđevića. Predlog za njegovo imenovanje je na podlagi pozitivnih mnenj vrhovnega sodišča in Sodnega sveta v DZ posredovala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.(več)

Vlada omejila cene daljinskega ogrevanja
Vlada je izdala uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja, s katero je najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote določila pri 98,70 evra na megavatno uro. Uredba velja od 1. januarja do 30. aprila. Ukrep bo po navedbah vlade znižal cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja.(več)

Zaposlenim v plačni skupini J v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva do 150 evrov dodatka
Vlada je na dopisni seji sprejela posebni vladni projekt za plačno skupino J v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva, ki omogoča izplačevanje delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Javnemu uslužbencu se lahko za posamezni mesec od januarja izplača dodatek v višini do 150 evrov bruto za polni delovni čas, so sporočili z Ukoma.(več)

Dvotirnost drugega tira bo zagotovljena z dodatnim levim tirom
Najustreznejši način zagotovitve dvotirnosti železniške proge Divača-Koper je gradnja dodatnega levega tira ob že umeščenem drugem tiru ter ukinitev obstoječe proge med Koprom in Prešnico, je sklenila vlada. Sledi priprava državnega prostorskega načrta, ki bo omogočil pridobitev gradbenega dovoljenja.(več)

Vlada na seji tudi o drugih gospodarskih temah
Vlada je na seji med drugim sprejela uredbo, ki podrobneje opredeljuje subvencije fizičnim osebam za nakup lesnih peletov za ogrevanje. Izdala je spremenjeno uredbo o upravljanju koprskega tovornega pristanišča ter sprejela poročilo o poslovanju Eko sklada za leto 2021. V luči aktivnega zelenega prehoda pa je ministrstvom, vladnim službam in organom v sestavi naložila, da morajo do 31. marca analizirati obstoječe stanje službenih vozil.(več)

V veljavi nova višina minimalne urne postavke za študentsko delo
V soboto je začela veljati nova višina minimalne bruto postavke za študentsko delo. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč v petkovem Uradnem listu objavilo nov znesek najnižje bruto urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov v višini 6,92 evra.(več)

Preiskava Evropskega javnega tožilstva zaradi prevare pri DDV tudi v Sloveniji
Evropsko javno tožilstvo je v okviru preiskave čezmejne prevare pri davku na dodano vrednost (DDV) v desetih članicah EU, med njimi Sloveniji, včeraj izvedlo 61 preiskav. Pet ljudi so pridržali, so sporočili s tožilstva. Osumljenci so s prevaro po prvih ocenah pridobili za 32 milijonov evrov koristi.(več)