Dnevne zakonodajne novosti / 18. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Ministrica ustanovila svet za modernizacijo javne uprave
Tema dneva

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je z namenom modernizacije javne uprave ustanovila strokovni svet za trajnostni razvoj javne uprave, ki bo sestavljen iz treh delovnih skupin. K sodelovanju je povabila predstavnike univerz in fakultet, gospodarskih in obrtnih združenj, nevladnega sektorja ter zaposlene v javni in državni upravi. Prva delovna skupina se bo posvečala regulatornemu okvirju, torej zakonodaji, v okviru katere delujejo državni organ. Njena glavna prioriteta bo resolucija o normativni dejavnosti.(več)

V javni razpravi uredba o intervencijah v sektorju čebelarskih proizvodov
Kmetijsko ministrstvo je v javno razpravo poslalo predlog uredbe iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027, ki podrobneje določa izvajanje intervencij v sektorju čebelarskih proizvodov. Rok za oddajo pripomb na predlog uredbe je 20. januar.(več)

Romski svetniki lahko do 1. februarja oddajo kandidaturo za člana Sveta romske skupnosti
Urad vlade za narodnosti obvešča romske svetnice in svetnike, da so upravičeni do kandidature za članico oziroma člana Sveta romske skupnosti. Kandidaturo je treba poslati uradu, rok pa se izteče 1. februarja ob 14. uri. Pravočasne bodo tudi kandidature, ki bodo na pošti oddane priporočeno 1. februarja, so zapisali v uradu vlade.(več)

Pristojno ministrstvo za okrepitev solidarnosti v pokojninskem sistemu
Ministrstvo za delo, ki pripravlja izhodišča in izračune za izvedbo pokojninskih sprememb, želi okrepiti solidarnost v sistemu. To pomeni, da bi dvignili pokojnine na raven, ki bo omogočala dostojno življenje vsem upokojencem, so pojasnili za STA. Glede vprašanja o podaljševanju upokojitvene starosti pa se trenutno ne opredeljujejo.(več)

Pristojni lani obravnavali različne kršitve prodajalcev sadja in zelenjave na obcestnih stojnicah
Šest pristojnih inšpekcijskih služb je lani opravilo koordinirane nadzore prodajalcev sadja in zelenjave po državi, pri čemer so poseben poudarek namenili prodajalcem ob cestah. Inšpektorji so med drugim naleteli na kršitve glede zaposlovanja na črno, potrjevanja računov, manjkajočih soglasij za prodajo in označevanja živil.(več)

Na sojenju vodilnim v Novi KBM pričala nekdanja vodja poslov projektnega financiranja
Sojenje nekdanjemu prvemu človeku Nove KBM Matjažu Kovačiču in soobtoženim zaradi domnevno spornih poslov s hrvaškimi nepremičninami se je na mariborskem sodišču včeraj nadaljevalo z zaslišanjem Daniele Atelšek, nekdanje vodje poslov projektnega financiranja. Kot že nekatere priče pred njo je zatrdila, da obtoženi niso vplivali na njene odločitve.(več)

Evropsko računsko sodišče opozarja na povečevanje količine nevarnih odpadkov
Količina nevarnih odpadkov, nastalih v EU, se kljub ukrepom za njihovo zmanjšanje od leta 2004 stalno povečuje, ugotavlja Evropsko računsko sodišče. V nedavno objavljenem pregledu pojasnjuje izzive pri ravnanju s temi odpadki: boljše razvrščanje, zagotavljanje sledljivosti, višja stopnja recikliranja in boj proti nezakoniti trgovini.(več)

Evropski poslanci podprli izhodišča za strožja pravila EU glede izvoza odpadkov
Evropski poslanci so v torek sprejeli pogajalsko izhodišče za pogovore s članicami EU o novem zakonu za revizijo postopkov in nadzornih ukrepov za izvoz odpadkov, so sporočili iz Evropskega parlamenta. S sprejetim besedilom so poslanci med drugim izrecno podprli prepoved pošiljanja vseh odpadkov znotraj EU, razen v dobro utemeljenih primerih.(več)

Von der Leyen predstavila zeleni načrt za evropsko industrijo
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Svetovnem gospodarskem forumu predstavila zeleni načrt za evropsko industrijo, ki je med drugim odgovor na ameriško zakonodajo za zniževanje inflacije. Načrt vključuje zakonodajni okvir za čisto tehnologijo, prilagoditev pravil za državne pomoči in financiranje na ravni EU.(več)

ESČP obsodilo Rusijo zaradi diskriminacije istospolnih parov
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je obsodilo Rusijo zaradi diskriminacije istospolnih parov. Skladno z evropsko konvencijo o človekovih pravicah morajo namreč države istospolnim parom zagotoviti določeno obliko pravnega priznanja, česar pa Rusija noče storiti, je v obrazložitvi zapisal veliki senat sodišča.(več)