Dnevne zakonodajne novosti / 1. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 19 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Vrhovno sodišče zahteva presojo ustavnosti gradbenega zakona
Tema dneva

Vrhovno sodišče je na ustavno sodišče vložilo zahtevo za presojo ustavnosti gradbenega zakona, in sicer v delu, ki določa rok za vložitev predloga za obnovo postopka glede izdaje gradbenih dovoljenj. Meni, da je ta rok, dva meseca od začetka gradnje, določen preveč omejujoče in zato protiustavno. Vrhovno sodišče je zato prekinilo postopek, v katerem je odločalo o reviziji, v kateri je bil tožnikov predlog za obnovo postopka glede izdaje gradbenega dovoljenja s strani upravnih organov zavržen kot prepozen.(več)

Kolegij predsednice DZ v obravnavo po skrajšanem postopku poslal dva zakona
Na včerajšnjem kolegiju predsednice DZ, ki je sicer potekal ob njeni odsotnosti, so vodje poslanskih skupin v obravnavo po skrajšanem postopku na predlog vlade poslali predlog novele kazenskega zakonika in predlog dopolnitve zakona o divjadi in lovstvu. Kolegij je vodila podpredsednica Meira Hot.(več)

Z omejitvijo cen in subvencijami predvidoma nižji stroški za elektriko za podjetja
Vlada bo po regulaciji maloprodajnih cen za gospodinjstva ter male poslovne in zaščitene odjemalce z ukrepi predvidoma zmanjšala tudi strošek, ki ga bodo imeli za elektriko v letu 2023 veliki poslovni odjemalci. Velja že uredba za dinamično omejitev maloprodajnih cen, predviden je tudi zakon, po katerem bo ta strošek subvencioniran.(več)

Po zaključenih pogajanjih trgovinska zbornica podpisala spremembe kolektivne pogodbe dejavnosti
Spremembe kolektivne pogodbe trgovinske dejavnosti, ki so plod večmesečnih pogajanj s Sindikatom delavcev trgovine, so včeraj podpisali v Trgovinski zbornici Slovenije. Ob tem so poudarili, da bodo na novo izpogajane najnižje osnovne plače v trgovini odslej med dejavnostmi, ki imajo sklenjene kolektivne pogodbe, med najvišjimi v gospodarstvu.(več)

Postopki za imenovanje članov novega sveta RTVS bodo stekli po uveljavitvi novele
Po uveljavitvi novele zakona o RTVS bodo stekli postopki za imenovanje članov novega sveta zavoda. Po rokovniku, ki ga je v ponedeljek predstavil predsednik sveta RTVS Peter Gregorčič, bi zavod lahko imel celotno sestavo novega vodstva konec julija ali v začetku avgusta. Dvig prispevka za RTV pa za zdaj ni predviden.(več)

Mineva leto dni od uvedbe elektronskih vinjet
Elektronske vinjete so 1. decembra lani nadomestile klasične vinjete v obliki nalepk. Dars ocenjuje, da je bila njihova uvedba uspešna, sistem pa da deluje stabilno in zanesljivo. Do konca letošnjega oktobra so skupno prodali skoraj 7,65 milijona e-vinjet v skupni vrednosti 210,4 milijona evrov. Prihodki iz tega naslova so že presegli predkoronske.(več)

V EU razkrili največjo davčno prevaro z DDV v vrednosti 2,2 milijarde evrov
Evropsko javno tožilstvo je v torek v okviru operacije Admiral, preiskave največje davčne prevare z DDV v EU, v sodelovanju z organi pregona v 14 državah članicah izvedlo več kot 200 preiskav. Gre za preiskavo zapletene sheme čezmejne goljufije na področju DDV pri prodaji priljubljenega elektronskega blaga. Škoda naj bi znašala 2,2 milijarde evrov.(več)

Bruselj z novimi predlogi za prehod v krožno gospodarstvo
Evropska komisija je objavila nove zakonodajne predloge v okviru akcijskega načrta za krožno gospodarstvo. V ospredju je predlog prenovljene direktive o embalaži in odpadni embalaži, s katerimi naj bi zmanjšali obseg odpadne embalaže in okrepili recikliranje. V svežnju je še okvir za certificiranje zajemanja in shranjevanja ogljikovega dioksida.(več)

Sodišče EU na prvi stopnji zavrnilo tožbo Avstrije zaradi madžarske nuklearke
Splošno sodišče EU je zavrnilo tožbo Avstrije proti odločitvi Evropske komisije iz leta 2017, s katero je ta odobrila širitev jedrske elektrarne v madžarskem Paksu, ki jo finančno podpira Rusija. Sodišče je zavrnilo vse argumente Avstrije glede kršenja pravil EU pri javnem naročanju, državnih pomočeh in na področju konkurence.(več)

Evropska komisija vztraja pri predlogu za zamrznitev evropskih sredstev Madžarski
Evropska komisija je ocenila, da Madžarska ni ustrezno izpolnila 17 zavez, ki jih je podala v zameno za izplačilo 7,5 milijarde evrov kohezijskih sredstev. Zato komisija ohranja predlog Svetu EU, da se Madžarski ta sredstva zamrzne. Komisija je obenem pozitivno ocenila madžarski načrt za okrevanje, a je izplačilo sredstev pogojeno s 27 ukrepi.(več)