Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisija vztraja pri predlogu za zamrznitev evropskih sredstev Madžarski (dopolnjeno)

sreda, 30.11.2022

Bruselj, 30. novembra (STA) - Evropska komisija je ocenila, da Madžarska ni ustrezno izpolnila 17 zavez, ki jih je podala v zameno za izplačilo 7,5 milijarde evrov kohezijskih sredstev. Zato komisija ohranja predlog Svetu EU, da se Madžarski ta sredstva zamrzne. Komisija je obenem pozitivno ocenila madžarski načrt za okrevanje, a je izplačilo sredstev pogojeno s 27 ukrepi.

Evropska komisija je sredi septembra Svetu EU predlagala zamrznitev 65 odstotkov obveznosti v okviru treh operativnih programov kohezijske politike. Gre za okoli 7,5 milijarde evrov, kar predstavlja več kot tretjino madžarskih kohezijskih sredstev. Obenem je predlagala blokado izplačila evropskih sredstev javnim skladom.

Madžarski je dala do 19. novembra čas, da izpolni 17 zavez, h katerim se je zavezala v zameno za izplačilo sredstev.

"Ocenjevali smo, ali je naredila dovolj, da bi spremenili ali celo umaknili predlog iz 18. septembra. Če odgovorim na kratko, ni. Madžarska ni sprejela ukrepov, na podlagi katerih bi lahko rekli, da tveganj ni več. Zato ohranjamo naš predlog," je danes povedal evropski komisar za proračun Johannes Hahn.

Pomanjkljivosti in tveganja po njegovih besedah med drugim ostajajo pri novoustanovljenem uradu za integriteto in možnosti ponovne obravnave primerov, ki jih je tožilstvo opustilo. Po navedbah virov pri komisiji morajo popraviti določila v sprejeti zakonodaji.

"Treba je povedati, da je Madžarska naredila korak v pravo smer, saj je v tem kratkem obdobju naslovila večino ukrepov," je povedal Hahn. Napovedal je, da bo komisija še naprej v sodelovanju z madžarskimi oblastmi skušala pomagati pri odpravi pomanjkljivosti.

Bruselj je danes obenem podal pozitivno oceno madžarskega načrta za okrevanje in odpornost, ki je podlaga za črpanje 5,8 milijarde evrov iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19.

Sredstva ne bodo izplačana, dokler Budimpešta ne bo izpolnila 27 t. i. supermejnikov, v katere so vključili tudi 17 zgoraj omenjenih ukrepov v okviru mehanizma pogojevanja, je danes pojasnil izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Gre za ukrepe na področjih boja proti korupciji in večje transparentnosti javnega naročanja.

Med 27 supermejniki so poleg tega ukrepi na področju nadzora izvajanja načrta za okrevanje in ukrepi za okrepitev neodvisnosti pravosodja.

Na področju pravosodja so določili štiri ukrepe, je povedal pristojni evropski komisar Didier Reynders. Med temi sta povečanje pristojnosti neodvisnega sodnega sveta in reforma vrhovnega sodišča, da bi omejili vpliv politike. Vrhovnemu sodišču je treba obenem odvzeti pristojnost preučitve vprašanj, ki jih želi sodnik posredovati Sodišču EU. Med ukrepi je še odprava pristojnosti ustavnega sodišča, da odredi ponovno obravnavo dokončnih odločitev.

Časovnica v načrtu določa, da bi bila večina od 27 supermejnikov - v celotnem načrtu je skupaj 270 mejnikov in ciljev - izpolnjena do konca tega leta, nekateri pa v prvem četrtletju prihodnjega leta, pojasnjujejo uradniki Evropske komisije.

Za prvo izplačilo iz sklada za okrevanje, ki znaša približno 800 milijonov evrov, bo morala Madžarska izpolniti 27 supermejnikov ter več drugih mejnikov in ciljev, ki so določeni za prvo izplačilo, so povedali.

Dodali so, da bo mogoče ustaviti nadaljnja izplačila in tudi odvzeti že izplačana, če bo kasneje prišlo do nazadovanja pri supermejnikih.

Madžarska torej prav tako ne bo smela nazadovati pri 17 ukrepih v okviru mehanizma pogojevanja izplačila evropskih sredstev z vladavino prava.

Končno odločitev glede zamrznitve kohezijskih sredstev morajo do 19. decembra s kvalificirano večino sprejeti finančni ministri članic. To pomeni, da jo mora podpreti najmanj 15 od 27 članic EU, ki morajo skupaj predstavljati najmanj 65 odstotkov prebivalstva unije. Finančni ministri bodo odločali tudi o načrtu za okrevanje, a je po navedbah virov pri EU malo verjetno, da bodo o teh dveh zadevah odločali že prihodnji torek.

Madžarska bi sicer lahko po poročanju tujih medijev blokirala sprejetje 18 milijard evrov vrednega načrta za makrofinančno pomoč Ukrajini, če ji EU ne bo izplačala sredstev. Komisar Hahn je glede tega danes izrazil prepričanje, da bodo na koncu našli rešitev, ima pa komisija tudi načrt B.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window