Navigacija
Portal TFL

Revija Pamfil - številka 14 (1), letnik 2017

Revija Pamfil

Pamfil je revija, ki jo izdajajo študentje Pravne fakultete v Ljubljani in vsebuje strokovne prispevke in razmišljanja študentov ter njihovih gostov. Zbirka obsega arhiv od leta 2011 dalje. Izhaja 1 x letno.

Strokovna revija
Društvo mladih pravnikov in študentov prava

Želite dostop do člankov revije?

Brezplačna registracija
Sara Bagari, Sara Horvat in Nina Markovič

Sara Bagari, Sara Horvat in Nina Markovič

#StatelessKids

Vsi imamo možnost, da s trdim delom in prizadevanjem uresničimo svoje aspiracije, vendar ob tem pogosto pozabimo, da so ljudje med nami, ki nimajo enakega privilegija. To so posamezniki, ki so rojeni brez državljanstva ali jim je bilo le to kasneje odvzeto/so ga izgubili. Brez lastne krivde so padli v vrzeli med različnimi pravnimi sistemi, ki urejajo pravico do državljanstva. Torej, zakaj morajo biti žrtev sistema in se soočati s hudimi posledicami, pri tem pa sami niso v položaju, da bi ukrepali?

Borut Smrdel

Borut Smrdel

O javnem naročanju in pravnem varstvu

Zakon o javnem naročanju (ZJN-3) javno naročilo opredeljuje kot pisno sklenjeno odplačno pogodbo med enim ali več gospodarskimi subjekti ter enim ali več naročniki, katere predmet je izvedba gradenj, dobava blaga ali izvajanje storitev. Pravna teorija isti pojem opredeljuje nekoliko širše, in sicer kot celoto pravnih dejanj, s katerimi država in drugi uporabniki proračunskih sredstev pridobivajo blago oziroma se oskrbujejo s storitvami.

Tim Horvat

Tim Horvat

Pravo in literatura: Ali je mogoče zlorabiti formo romana?

Če pisatelj v svoj roman vključi resnično osebo, pride do kolizije med svobodo umetniškega ustvarjanja in pravico do zasebnosti. Naše ustavno sodišče je poudarilo, da je pri presojanju posega v eno ali drugo pravico nujno preveriti, ali gre za »zlorabo forme«. V tem članku bomo na različnih primerih avtofikcije in drugih leposlovnih žanrov pogledali, kako pravo vidi umetnost (formo), kako vidi njeno zlorabo, kako potekajo umetniški procesi in kako v končni fazi opraviti tehtanje med svobodo do umetniškega ustvarjanja in pravico do zasebnosti.

Nika Devetak

Nika Devetak

Stihi

Pravo je samoobramba.

Nuša Videnšek

Nuša Videnšek

Kjer je volja, je pot! Intervju z mag. Adolfom Videnškom

Volja je bila tista, ki je gnala skozi življenje mag. Adolfa Videnška iz Vojnika. Pravnik ter trenutni predsednik Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije mi je v intervjuju zaupal, kako pomembno je v življenju biti aktiven, biti vztrajen ter postati nekdo. Marsikateri študent jemlje študij kot samoumevno breme, pozablja pa, da je možnost študija pravzaprav privilegij, katerega ne smemo izpustiti ob prvi oviri, ki nam pride naproti. G. Videnšek je živi dokaz za to, da se s trdim delom in močno voljo lahko doseže cilj, pa naj se zdi še tako nedosegljiv. Njegova zgodba je vredna branja in naj bo ob začetku novega študijskega leta navdih vsem študentom, kot je meni vsak dan, saj to je zgodba mojega dedka.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window