Navigacija
Portal TFL

Denar - številka 508, letnik 2020

Denar

Denar je uveljavljen mesečnik, ki prinaša aktualne in strokovne prispevke z davčnega in računovodsko-finančnega področja. Zbirka obsega arhiv od leta 2009 dalje. Na leto izide 12 številk.

Strokovna revija o davkih
Davčno izobraževalni inštitut

Želite dostop do člankov revije?

Brezplačna registracija
Mag. Ivan Simič

Mag. Ivan Simič

Računovodja

S preklicem epidemije je pred nami novo obdobje, za katero upam, da bo kljub recesiji obdobje večjega optimizma in sožitja. V epidemiji bomo do konca maja preživeli 80 dni, v katerih se je pokazalo, kako različni smo si. Nekateri pridni, umirjeni in s treznim razmišljanjem, drugi panični, zagrenjeni, napadalni, žaljivi in še bi lahko našteval. Zato srčno upam, da se bomo v naslednjih mesecih lahko osredotočili na delo in da bo zagrenjenost zamenjal nujno potrebni optimizem.

Mag. Ivan Simič

Mag. Ivan Simič

Koronapoenostavitve vročanja

V Uradnem listu Republike Slovenije številka 36, 28. 3. 2020, je bil objavljen Zakon o začasnih ukrepih s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 (v nadaljevanju: zakon), ki je stopil v veljavo 29. aprila 2020. V uradnem listu številka 61, 30. 4. 2020, pa so bile objavljene spremembe in dopolnitve tega zakona (v nadaljevanju: sprememba zakona), ki so stopile v veljavo 1. maja 2020.

Mag. Tamara Prezelj

Mag. Tamara Prezelj

Odbitek DDV pred začetkom dejavnosti

Pravica do odbitka vstopnega DDV pripada davčnemu zavezancu, za katerega šteje vsaka oseba, ki kjer koli neodvisno opravlja katero koli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat te dejavnosti (5. člen ZDDV-1), pri čemer ni pomembno, ali je ta oseba sploh vpisana v sodni oziroma drug ustrezen register ali predpisano evidenco (2. člen pravilnika).

Špela Koželj

Špela Koželj

Offshore izogibanje plačilu davkom

Dejstvo je, da so ljudje v najmanj razvitih delih sveta, kjer še vedno vlada skrajna revščina, v zadnjih nekaj desetletjih postali bogatejši in da se svet spreminja na bolje. Vendar ne smemo pozabiti, da so razmere lahko slabe in se hkrati izboljšujejo. Nekateri deli sveta še vedno ostajajo ekstremno revni, saj ugotavljamo, da 10 odstotkov svetovnega prebivalstva porabi le 1,90 dolarja na dan. Prebivalci držav, kot so Burundi (71,8 odstotka ljudi), Centralnoafriška republika (66,3 odstotka ljudi), DR Kongo (76,6 odstotka ljudi), Papua Nova Gvineja (38,0 odstotka ljudi), pa tudi Severna Makedonija (5,2 odstotka), Peru (3,4 odstotka), ZDA (1,2 odstotka), Švedska (0,5 odstotka) in državljani drugih držav, ki se dnevno spopadajo s preživetjem.

Mag. Ivan Simič

Mag. Ivan Simič

Komentar o offshore

Špela Koželj se je v članku Offshore izogibanje plačilu davkom dotaknila teme, o kateri mnogi mislijo, da vedo vse, čeprav zadeve ne poznajo vsebinsko. Za mnoge omemba offshore podjetja in poslovanja v offshore državah pomeni davčno utajo in oškodovanje proračuna, čeprav ni vedno tako. V skladu z najinim dogovorom bom odgovoril na nekatere njene navedbe, ki so način razmišljanja velike večine bralcev. Dejstvo je, da imajo države, iz katerih se denar nakazuje v offshore države, v svojih rokah vse možnosti, da te odlive obdavčijo in nevtralizirajo davčne učinke.

Mag. Tanja Kaltnekar

Mag. Tanja Kaltnekar

Nezakonita dvojna obdavčitev

V nadaljevanju je predstavljena zanimiva in uporabna sodba vrhovnega sodišča X Ips 225/2016 na temo obdavčitve enkratnega izplačila iz prostovoljnega pokojninskega zavarovanja, ko je zavarovanec v sklad prispeval tudi lastna privarčevana oziroma predhodno že obdavčena sredstva in jih je davčni organ ob izplačilu ponovno hotel obdavčiti. Tovrstnih primerov je bilo kar nekaj in se še vedno pojavljajo, zato velja pozorno prebrati odločbe davčnega organa v takih primerih.

Mag. Nevenka Simić Mićunović

Mag. Nevenka Simić Mićunović

Koronaodlog plačila davka

Če davčni zavezanci svoje davčne obveznosti niso sposobni plačati v enkratnem znesku, jo lahko poravnajo obročno ali z odlogom. Odlog oziroma obročno plačilo davčne obveznosti je zakonsko predvideno tako za fizične kot pravne osebe. K vlogi morajo davčni zavezanci priložiti listine, ki dokazujejo upravičenost za odlog oziroma obročno plačilo davka. V času trajanja ukrepov zaradi epidemije koronavirusa veljajo posebni pogoji glede odloga oziroma obročnega plačila davčne obveznosti.

Tomaž Kuralt, mag.

Tomaž Kuralt, mag.

Upokojitev in delo

Vsebina članka se v celoti nanaša na odločbo ustavnega sodišča številka U-I-303/18-38 z dne 18. 9. 2019. Lahko bi zapisal celo, da gre za odziv »po prespani noči«, saj je od odločbe minilo že pol leta. Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, začetem z zahtevo Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, presojalo ureditev, ki samozaposlenim osebam in družbenikom onemogoča uživanje polne pokojnine ob sočasnem opravljanju dela oziroma dejavnosti. V besedilu so tudi nekateri povzetki oziroma citati iz sodbe, ki so zelo pomembni za razumevanje same vsebine.

Sanja Miljuš Herman

Sanja Miljuš Herman

Izredne razmere in delo doma

Žal se tudi v Sloveniji srečujemo s koronavirusom. Da bi čim bolj zajezili širjenje bolezni, je ministrstvo za zdravje za določeno obdobje prepovedalo prireditve v zaprtih prostori, kjer se pričakuje več kot 500 obiskovalcev, pa nato 100. Da pa bi tudi delodajalci vedeli, kako ravnati, ko so izredne razmere, je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti objavilo priporočila, s katerimi so razdelali pravice delavcev in dolžnosti delodajalcev, če so vam odredili, da delate od doma.

Prim. dr. sc. Gordana Kalan Živčec

Prim. dr. sc. Gordana Kalan Živčec

Sirtuinska dieta

Ali so aktivirani sirtuini odgovor na presežek kilogramov, ki so se nabrali med karanteno? Vlada je marca v Sloveniji omejila gibanje svojim državljanom. April je večina preživela doma pred raznimi ekrani, mnogi so zmanjšali telesno aktivnost in povečali obiske hladilnika. Splet je poln sporočil na temo o pridobivanju telesne teže. Med duhovitejšimi je sporočilo: »Naš hladilnik je še hujši kot FB. Samo v 24 urah je imel več kot 150 ogledov.«

Mag. Ivan Simič

Mag. Ivan Simič

Koristne informacije

Pravilnik o določitvi olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2017 (Uradni list RS, št. 79/2016)

mag. Ivan Simič

mag. Ivan Simič

Obrestna mera

Za obresti na posojila med povezanimi osebami na podlagi pravilnika o priznani obrestni meri za MAJ 2020

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window