Navigacija

TFL Izobraževanja / Praktični primeri vpliva energetske krize na javna in zasebna podjetja

 • Izobraževanje

  Praktični primeri vpliva energetske krize na javna in zasebna podjetja

 • CENA

  • za naročnike na storitve portala TFL je cena 190 eur + DDV
  • za vse ostale je redna cena izobraževanja 210 eur + DDV

   

  Izobraževanje JE vključeno v naročniške pakete Portala TFL

 • DATUM

  četrtek, 26.1.2023 od 9.00 do 11.45

 • LOKACIJA

  Spletna učilnica

 • Prijava

Spletni seminar: Praktični primeri vpliva energetske krize na javna in zasebna podjetja

Kot veste, je bil nedavno sprejet Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize poleg subvencioniranja cen elektrike, plina in pare vladni zakonski predlog predvideva še shemi za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo za ohranjanje delovnih mest v primeru resnih težav z energetsko oskrbo ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij.


Del sredstev za ukrepe pomoči ob energetski draginji bo država zagotovila s pobiranjem presežnih prihodkov, in sicer bodo prihodki od prodaje elektrike, proizvedene in prodane na veleprodajnem trgu v Sloveniji, ki bodo v obdobju od 1. decembra 2022 do 31. decembra 2023 presegali 180 evrov na MWh, pripadli državnemu proračunu. Med izjemami bo proizvodnja iz zemeljskega plina ter iz naprav, ki so sicer deležne podpore države, ne pa tudi proizvodnja elektrike iz lignita (tega kopljejo v Velenju), kot je bilo sprva predvideno. Bo pa pri tej meja postavljena pri 230 evrih na megavatno uro. Zakon med drugim daje še podlago, da bo vlada določila odškodnino dobaviteljem elektrike, plina ali toplote, ki morajo končnim odjemalcem te energente od 1. septembra dobavljati po reguliranih cenah, regulacija pa bo veljala do konca 2023.

Podrobneje bodo to vsebino določale ustrezne uredbe, ki so že v pripravi; kako pa naj vse to, ter druge spremembe energetske zakonodaje v zadnjem času, navigira povprečen uporabnik energentov, naj bo državni ali zasebni? 
 
Vse to lahko izveste na predmetnem seminarju; in to zgolj na praktičnih primerih dejanskega poslovanja podjetja. 

Na izobraževanju bodo predstavljene tudi najnovejše tako pravne kot praktične spremembe energetske zakonodaje, ki se uvajajo zaradi volatilnosti energetskega trga tako na evropski kot na slovenski ravni; od večjih paketov, kot je REPowerEU do najnovejših udejanjenih in predlaganih slovenskih nacionalnih ukrepov (energetski dodatki, omejitve cen, nižji DDV..).

Pri vsakem od ukrepov bo predstavljeno, kako lahko tako posamezniki, javna uprava ter zasebna podjetja najbolje zavarujete sebe in svoje interese ter minimizirate vpliv energetske krize preko pametnega pristopa pri izkoriščanju opcij, ki so vam na voljo; tudi tistih, za katere sploh niste vedeli, da obstajajo.


Predstavljene bodo tudi morebitne nevarnosti vsakega od ukrepov ter praktične napovedi, ki jih omenjajo najvišji energetski strokovnjaki.

Ker se mora pravo vedno gibati med normativnostjo in dejanskostjo, ter torej spremljati tehnične napredke in siceršnje potrebe družbe, je potrebno teoretske pravne rešitve evropskih zakonodajalcev preveriti iz praktičnega vidika. 

Na seminarju boste izvedeli:

 • Kako lahko pravno reagirate na krizo na področju energentov v danem trenutku
 • Vse pravne varovalke glede novo sprejete zakonodaje
 • Kako zakonodaja varuje odjemalce energentov ter kako njihove ponudnike
 • Kakšen je konkurenčnopravni vidik omejitve cen energentov
 • Rešitve težav, ki se pojavljajo v praksi

Seminar je namenjen:

 • Zaposlenim v energetskem sektorju
 • Zaposlenim na področju gradbeništva
 • Zaposlenim na področju IT gospodarskih družb
 • Zaposlenim na področju farmacije
 • Javnemu sektorju (občine, šole, državna podjetja,…)
 • Javnim naročnikom
 • Ponudnikom v postopkih javnega naročanja

Seminarja se bo udeležil tudi poseben gost, ki bo odgovarjal na vaša vprašanja. Gost bo vrhunski energetski strokovnjak dr. Viktor Vračar, nekdanji generalni direktor HSE, d.o.o. (Holding Slovenske elektrarne), direktor Termoelektrarne Šoštanj.

PROGRAM

9.00 – 9.45  

Praktični primer podaljšanja pogodbe o dobavi električne energije po nižji ceni na podlagi nove zakonodaje (za javna ter zasebna podjetja) 

9.45 – 10.00 Odmor

10.00 – 10.45

Energetska optimizacija podjetja; pravni vidiki ter pasti (primer na praktičnem modelu poslovanja konkretnega podjetja) ter vprašanje resnične cena elektrike; ali je zakup smiseln, ter ali se bo elektrika cenila

10.45 – 11.00 Odmor

11.00 – 11.30

Dr. Viktor Vračar; praktični vidiki energetske prihodnosti Slovenije

11.30 – 11.45
Vprašanja

KDO BO Z VAMI

Veronika Cukrov, mag. prava

Veronika Cukrov, mag. prava

Doktorska kandidatka s področja energetskega prava ter magistra prava, ki že vrsto let opravlja delo v Odvetniški družbi Cukrov, pred tem pa je bila zaposlena v eni izmed večjih revizijsko-svetovalnih hiš kot pravna svetovalka. Tekom kariere se je v večji meri ukvarjala z gospodarskim pravom ter energetskim pravom, ter delovala na mednarodnem področju.

dr. Viktor Vračar

dr. Viktor Vračar

Direktor Termoelektrarne Šoštanj, nekdanji direktor Holdinga Slovenske elektrarne.

Prijava

Vljudno vabljeni!

Tax-Fin-Lex d.o.o.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window