Navigacija
Portal TFL

STA novice / OECD v pregled rešitev za davčno razbremenitev dela

četrtek, 4.1.2018

Ljubljana, 04. januarja (STA) - Vlada je danes ministrico za finance Matejo Vraničar Erman pooblastila, da se z Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) dogovori o izvedbi pregleda širše politike razbremenitve dela, ki ga bodo izvedli strokovnjaki omenjene organizacije. Cilj je davčno razbremeniti delo in tako povečati konkurenčnost slovenskega poslovnega okolja.

Na ministrstvu za finance so poudarili, da je obremenitev dela tisti dejavnik, ki med davčnimi ukrepi negativno vpliva na konkurenčnost, zato mora biti zmanjšanje obremenitve dela v okviru ukrepov za prestrukturiranje bremen javnih dajatev med potrošnjo, delom in premoženjem prioriteta.

Cilj pregleda in priprave ukrepov v smeri zmanjševanja obremenitve dela, ki jih bodo strokovnjaki OECD v okviru njihovega centra za davčno politiko in administracijo izvedli med januarjem in majem letos, je tako po pojasnilih ministrstva namenjen preučevanju obsega in učinkov obstoječih davčnih olajšav in morebitni zamenjavi neučinkovitih davčnih olajšav z drugimi ukrepi.

Pri tem je kot pomemben cilj pregleda navedena tudi priprava ustrezne rešitve za zmanjšanje stroškov dela v povezavi s cilji ali obveznostmi na področju socialnega zavarovanja, zlasti v zvezi s pravicami do socialnega zavarovanja in stopnjo solidarnosti v teh sistemih. Med najbolj pogostimi predlogi gospodarstva na tem področju je sicer uvedba t. i. socialne kapice oz. zgornje meje socialnih prispevkov.

V sklopu analize elementov, s katerimi bi lahko pozitivno vplivali na zmanjšanje obremenitve dela ob zagotavljanju vzdržne poti uravnoteženja javnofinančnih blagajn ter ohranitvi dosežene ravni socialne varnosti, bodo aktivnosti strokovnjakov OECD po napovedih ministrstva usmerjene med drugim v analizo sistema davčnih olajšav, oprostitev in posebnih režimov za točno določene skupine zavezancev ter proučitev možnosti za nadomestitev neučinkovitih davčnih olajšav z drugimi ukrepi, ob vzpostavitvi ustrezne povezave davčne politike z drugimi politikami, kot sta družinska in socialna.

Strokovnjaki OECD naj bi ocenili tudi efektivne davčne stopnje pri varčevanju gospodinjstev in v povezavi s tem proučili, ali obstaja možnost prestrukturiranja dela obveznosti davka na dodano vrednost in prispevkov za socialno varnost v obremenitev premoženja posameznikov.

Podrobneje naj bi analizirali tudi prednosti in slabosti uporabe davčne politike za zagotavljanje direktnih podpor posameznikom, pri čemer bo vprašanje, na katerega bi želeli preko pregleda dobiti odgovor tudi to, ali naj ima davčna politika v skupni strategiji Slovenije osrednjo vlogo ali naj bo njena glavna naloga predvsem zagotavljanja stabilnih javnofinančnih prihodkov ob upoštevanju načela pravičnosti.

Pri tej analizi bo po prepričanju finančnega ministrstva potrebno tudi sodelovanje in vključitev ministrstva za delo in ministrstva za zdravje. Poudarek pri tem bo predvsem na proučitvi možnosti razširitve zavarovalnih osnov oziroma izenačitvi vseh oblik dela z vidika obremenitve s prispevki za socialno varnost in pregledu sprememb z vidika financiranja sistema socialnega zavarovanja.

Za zagotovitev izvedbe projekta so predvidena skupna sredstva v višini 60.000 evrov.

Bodo pa strokovnjaki OECD obenem pripravili tudi pregled s področja prihodnosti trošarin na pogonska goriva, predvsem z vidika obdavčitve dizelskega goriva. Pri tem pa gre za širši projekt, ki bi vključeval tudi druge članice OECD in bo izpeljan v obdobju do konca tega leta oz. do začetka prihodnjega.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window