Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ potrdil zakon o Kobilarni Lipica

torek, 23.1.2018

Ljubljana, 23. januarja (STA) - DZ je danes z 42 glasovi za in tremi proti potrdil novi zakon o Kobilarni Lipica, po katerem se bo dosedanji javni zavod preoblikoval v holding v lasti države, ki bo lahko ustanovil dve odvisni družbi. Zakon naj bi prispeval k dvigu pomena lipicanskih konj kot spomenika državnega pomena, hkrati pa omogočal razvoj tega turističnega bisera.

Po pojasnilih državne sekretarke na gospodarskem ministrstvu Eve Štravs Podlogar naj bi zakon prispeval k dvigu pomena lipicanskih konj in Kobilarne Lipica kot spomenika državnega pomena, hkrati pa omogočal izkoriščenje gospodarskega potenciala, ki ga Lipica kot turistična destinacija ima.

Z zakonom se določajo območje kobilarne, njen status, osnovne značilnosti reje lipicanskih konj in način upravljanja celotnega območja. V skladu z zakonom o varstvu kulturne dediščine se razglaša spomeniško območje Kobilarne Lipica in določeni posamezni objekti kot spomeniki državnega pomena, vključno z določitvijo varstvenih režimov.

Zakon bo zaščitil tudi tradicionalno rejo in vzrejo lipicancev kot nesnovno dediščino državnega pomena, in sicer z namenom lažje umestiti lipicanca na Unescov seznam znamenitosti.

Primarna vodila pri pripravi zakona so bila ustrezna zaščita spomeniškega območja kobilarne in lipicanskih konj ter večji poudarek na lipicancu. Pomembna vodila so tudi prepoznavnost same kobilarne kot turistične destinacije, izboljšanje pogojev za poslovanje ter zagotovitev možnosti za nadaljnji razvoj in dobro gospodarjenje v Lipici.

Sprememba organiziranosti ne pomeni privatizacije Kobilarne Lipica, ampak je namenjena izboljšanju pogojev za poslovanje in razvoju celotnega območja, je poudarila.

Država 100-odstotnega deleža v holdingu z 10 milijoni evrov osnovnega kapitala, ki bo namenjen zagonu podjetja, nujnim investicijam in za zagotovitev ustanovitvenega kapitala za odvisne družbe, namreč ne sme deliti ali prenesti na drugo osebo. Holding bo imel šestčlanski nadzorni svet, od katerih štiri imenuje vlada (enega predlaga Občina Sežana), dva sta predstavnika delavcev.

Holding, statusno organiziran kot družba z omejeno odgovornostjo, za namene izvajanja javne službe ustanovi odvisno družbo Kobilarna Lipica, ki mora ostati v 100-odstotnem lastništvu holdinga, zaradi transparentnosti pa lahko ustanovi tudi odvisno družbo za izvajanje pridobitne dejavnosti Turizem Lipica, v kateri pa mora ohraniti večinski delež.

Kobilarni Lipica se s tem zakonom neposredno podeli koncesija za izvajanje javne službe. Holding pripravi v sodelovanju s kobilarno načrt upravljanja celotnega območja za obdobje petih let, načrt sprejme vlada.

Zagotovljen bo tudi ustrezen nadzor javne službe, ki ga bodo izvajala ministrstva za gospodarstvo, kmetijstvo in kulturo ter računsko sodišče, je še dejala Štravs Podlogarjeva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window