Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada sprejela predlog resolucije o energetskem konceptu Slovenije

četrtek, 1.3.2018

Ljubljana, 01. marca (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog resolucije o energetskem konceptu Slovenije, s katerim želi v državi zagotoviti zanesljivo, varno in konkurenčno oskrbo z energijo na trajnosten način. Med prioritetami dolgo pričakovanega energetskega koncepta sta tudi prehod v nizkoogljično družbo in doseganje ciljev trajnostnega razvoja.

Energetski koncept Slovenije je osnovni razvojni dokument, ki predstavlja nacionalni energetski program. Na predlog vlade ga z resolucijo sprejme DZ. Koncept bo, kot so prepričani na vladi, na podlagi projekcij gospodarskega, okoljskega in družbenega razvoja države kot tudi sprejetih mednarodnih obvez določil cilje zanesljive, trajnostne in konkurenčne oskrbe z energijo do leta 2030 in okvirno do leta 2050.

Glavna naloga prihodnjega razvoja energetike v Sloveniji je zagotavljanje ravnotežja med tremi osnovnimi stebri energetske politike, ki so neločljivo prepleteni: podnebna trajnost, zanesljivost oskrbe in konkurenčnost oskrbe z energijo.

Cilj energetske politike, ki je zastavljena v konceptu, je zagotoviti zanesljivo, varno in konkurenčno oskrbo z energijo na trajnosten način za prehod v nizkoogljično družbo in doseganje ciljev trajnostnega razvoja ter s tem med drugim spodbudnega okolja za gospodarski razvoj in ustvarjanje delovnih mest z visoko dodano vrednostjo.

Ključni izzivi, ki jih naslavlja koncept, so postopno zmanjšanje rabe energije in povečevanje njene učinkovite rabe, povečevanje proizvodnje energije iz obnovljivih virov in s tem opuščanje fosilnih virov za proizvodnjo električne energije, usmeritve glede priprav za odločitev o rabi jedrske energije ter tehnološki razvoj in komercialni preboj obnovljivih virov energije, naprednih tehnologij in storitev, vključno s shranjevanjem in učinkovito rabo energije.

Projekcije kažejo, da bo dolgoročno na proizvodnjo električne energije pomembno vplival trg emisijskih kuponov EU, prav tako pa tudi lokalna proizvodnja iz obnovljivih virov energije. Koncept z namenom zmanjšanja odvisnosti od rabe fosilnih goriv in njihovega postopnega opuščanja daje velik poudarek povečanju učinkovite rabe energije, ter večji rabi obnovljivih in nizkoogljičnih virov.

Za dosego zastavljenih dolgoročnih ciljev bo nujno zelo omejiti rabo fosilnih goriv. To predstavlja velik izziv tako pri proizvodnji in distribuciji električne energije, kot tudi pri načinu ogrevanja ter predvsem pri prometu.

Koncept zato velik poudarek daje povečanju energetske učinkovitosti, ozaveščanju uporabnikov o trajnostni oskrbi in ravnanju z energijo in uvajanju naprednih energetskih sistemov in storitev. Med drugim predvideva zmanjšanje uporabe naftnih derivatov v prometu in ogrevanju. Uporaba premoga naj bi se, kot predvideva ključni dokument razvoja energetike v Slovenije, končala najkasneje do leta 2054.

Konkretni ukrepi za doseganje ciljev energetskega koncepta Slovenije, ki bodo dodani sedanjim politikam in ukrepom, bodo podrobneje določeni v podrejenih izvedbenih dokumentih - akcijskih načrtih za posamezna področja oskrbe in ravnanja z energijo.

Priprava besedila koncepta je, kot so zapisali na infrastrukturnem ministrstvu, potekala odrto in transparentno že dalj časa. Junija 2015 je bil javno predstavljen predlog za razpravo, nato pa je bil pripravljen osnutek koncepta, ki je bil v javni obravnavi od 1. decembra 2017 do 15. januarja letos.

V okviru javne obravnave je ministrstvo prejelo približno 420 pripomb, ki jih je podalo 40 zainteresiranih, od katerih je bilo, kot navajajo, 37 odstotkov upoštevanih v celoti ali večinoma, 10 odstotkov pa delno. Okrog 53 odstotkov pripomb ni bilo upoštevanih.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window