Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada podprla novelo zakona o nalezljivih boleznih

četrtek, 8.3.2018

Ljubljana, 08. marca (STA) - Vlada je na današnji seji podprla predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki je prišel iz poslanskih vrst SMC, podpise pa so prispevali tudi poslanci DeSUS. Novela predvideva več ukrepov, ki naj bi znova dvignili raven precepljenosti na 95 odstotkov, kolikor je potrebno za kolektivno imunost družbe.

V SMC in DeSUS z novelo predlagajo dodatni program v elektronskem registru cepljenih oseb, v okviru katerega bi sistem osebe, ki niso cepljene, evidentiral in podatke poslal pristojnim službam. Tako pediatrom več ne bi bilo treba prijavljati staršev, ki svojih otrok ne cepijo iz nemedicinskih razlogov, ampak bi to zdravstvenemu inšpektoratu sporočil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Predlagajo tudi, da starši otrok več ne bi mogli podati vloge za opustitev cepljenja neposredno pred komisijo za cepljenje. Starši, ki bi odklonili obvezno cepljenje svojega otroka, bi se morali udeležiti obveznega individualnega izobraževanja. Poleg tega predlagajo, da otroci, ki ne bi bili cepljeni zaradi nemedicinskih razlogov, ne bi mogli biti vpisani v javne vrtce oz. javnofinancirane zasebne vrtce.

Predlagatelji so se po besedah prvopodpisane Vlaste Počkaj (SMC) odločili vložiti novelo zato, ker ministrstvo za zdravje ni pripravilo dovolj ukrepov na tem področju. Sicer je novelo podprl tudi varuh človekovih pravic, ki meni, da varovanje javnega zdravja utemeljuje omejitev dostopa do javnega vrtca in tudi ne predstavlja prekomernega posega v pravice.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window