Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo za finance zaskrbljeno zaradi dviga denarne socialne pomoči

četrtek, 8.3.2018

Ljubljana, 08. marca (STA) - Na ministrstvu za finance opozarjajo, da po njihovih izračunih v finančnem načrtu ministrstva za delo ni prostora za dvig denarne socialne pomoči, ki ga predvideva novela zakona o socialno varstvenih prejemkih. Ta denar bo zdaj treba najti s proračunskimi prerazporeditvami, so navedli in posvarili še pred t. i. pastjo neaktivnosti.

Vlada je danes namreč sprejela predlog novele zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki osnovni znesek denarne socialne pomoči zvišuje z 297,53 na 331,26 evra. To predstavlja 75 odstotkov višine osnovnih minimalnih življenjskih stroškov. Povišanje bo veljalo za samske in pare brez otrok, in sicer se jim bo denarna socialna pomoč dvignila za 11,34 odstotka.

Na današnji seji vlade ministri predloga novele niso podprli soglasno. Kot je po seji vlade za STA potrdila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, je glasovala proti predlogu.

Dodatno je ministrstvo za STA poudarilo, da je v letošnjem državnem proračunu za transferje posameznikom in gospodinjstvom namenjenih 1,18 milijarde evrov. "Znotraj tega je ministrstvo za delo prioriteto očitno dalo drugim ukrepom, saj jim je za zvišanje denarne socialne pomoči zmanjkalo denarja, ta denar pa bo zdaj treba najti s proračunskimi prerazporeditvami," so navedli.

Ob tem so spomnili, da je na področju ministrstva za delo v zadnjem obdobju prišlo do sproščanja pravic na področju transferjev posameznikom in gospodinjstev, npr. do vnovične uvedbe otroškega dodatka za upravičence v 7. in 8. dohodkovnem razredu, kar bo ministrstvo za delo letos stalo dodatnih približno 20 milijonov evrov.

"Na ministrstvu za finance smo zato glede predloga v zvezi z zvišanjem zneska denarne socialne pomoči v medresorskem usklajevanju opozorili, da sta državna proračuna za leti 2018 in 2019 sprejeta ter da po naših izračunih v finančnem načrtu ministrstva za delo ni prostora za dodatne zakonske obveznosti brez morebitnih ukrepov, ki bi ustvarili fiskalni prostor. Prav tako smo opozorili, da z višanjem minimalnega dohodka država znižuje motivacijo za aktivacijo prejemnikov teh pomoči, saj se po našem mnenju zvišuje t. i. past neaktivnosti," so navedli.

Ob tem so dodali, da se ministrstvo za finance v vsebinske predloge drugih ministrstev načelno ne vmešava, ministrstva pa si prioritete znotraj svojega resorja zastavijo sama. Je pa ministrstvo za finance varuh javnih financ, zato je njihova naloga "resorje opozarjati, da se lahko javnofinančni odhodki gibljejo znotraj fiskalnega okvira, ki ga določa državni zbor in izhaja iz ustave. Zato je pomembno, da ministrstva skrbno načrtujejo svoje prioritete in aktivnosti, saj bi nenehno iskanje dodatnih virov za različne resorje zelo otežilo odgovorno načrtovanje in vodenje javnofinančne politike."

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je sicer na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila, da gre predlog v parlamentarno proceduro po skrajšanem postopku. Takoj, ko bo sprejet, bo denarna socialna pomoč za samske osebe in pare brez otrok povišana. Samske osebe bodo mesečno dobile 33 evrov več, pari brez otrok 53 evrov mesečno več.

Predlog novele predvideva, da se bodo spremembe začele uporabljati že s 1. aprilom letos. Po ocenila ministrstva za delo bo to za proračun pomenilo dodatnih 14 milijonov odhodkov do konca letošnjega leta, nato pa po približno 18 milijonov evrov na leto.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window