Portal TFL

STA novice / Začenja veljati novela zakona o izvrševanju kazenskih sankcij

sobota, 10.3.2018

Ljubljana, 10. marca (STA) - Začenja veljati novela zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki med drugim del nadzora nad alternativnimi zapornimi kaznimi prenaša na upravo za probacijo. Prav tako jasneje ureja področje prostovoljstva in naloge pravosodnih policistov.

Novelo je vlada pripravila na podlagi ugotovitev ob spremljanju in presoji posledic veljavne zakonodaje v praksi. Tako je bilo treba zagotoviti ustrezno zakonsko podlago za pravilno in dosledno ureditev pooblastil pravosodnih policistov, ki so zdaj pretežno urejena le na podzakonski ravni.

Novela zakona je bila po navedbah vlade potrebna tudi zaradi njegove uskladitve z zakonodajo s področja prekrškov, ki uvaja nadomestni zapor, in z novim zakonom o probaciji. Pristojna probacijska enota bo tako med drugim prevzela nekatere naloge sodišča, policije in centrov za socialno delo, ki se nanašajo na hišni zapor, delo v splošno korist ter pogojno obsodbo. Nekatere naloge bo prevzela tudi uprava za probacijo.

Določbe novele poleg tega usklajujejo ureditev z evropsko zakonodajo s področja pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj. Med preostalimi rešitvami so še ureditev postopka za izvršitev izgona tujca iz države, zagotavljanje varnosti oškodovanca z obveščenostjo o izhodih, odpustu ali pobegu obsojenca in upoštevanje priporočil in predlogov varuha človekovih pravic.

Po njegovih opozorilih je bilo namreč treba določiti posebno namestitev obsojencev v primerih, ko obstajajo razlogi za poseben strožji režim prestajanja kazni.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window