Navigacija
Portal TFL

STA novice / Za tri člane Sodnega sveta 11 kandidatur

torek, 20.3.2018

Ljubljana, 20. marca (STA) - Na javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za tri člane Sodnega sveta je prispelo 11 predlogov kandidatur, so za STA sporočili iz urada predsednika republike. Julija bo namreč potekel mandat šestim članom, med katerimi tri izvoli DZ na predlog predsednika republike.

Možni kandidati za tri mesta v Sodnem svetu so Sara Ahlin Doljak, Marjan Feguš, Tomaž Keresteš, Jana Morela, Damjan Možina, Boris Ostruh, Andrej Rozman, Rok Svetlič, Andraž Teršek, Verica Trstenjak in Emil Zakonjšek.

Predsednik republike bo preučil kandidature in se posvetoval s poslanskimi skupinami. V skladu z zakonom bo predlog kandidatne liste posredoval v državni zbor najpozneje 30. marca. Na kandidatni listi mora biti najmanj štiri in največ šest kandidatov, so pojasnili v uradu.

Po posredovanju predloga kandidatne liste državnemu zboru v imenovanje je predvidena javna predstavitev predlaganih kandidatk in kandidatov.

Poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za tri člane Sodnega sveta, ki ga je konec februarja objavil predsednik republike Borut Pahor, se je iztekel v petek.

DZ izvoli člane Sodnega sveta na predlog predsednika republike izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov. Zaželeno je, da so predlogi obrazloženi in da je priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, če ta ne kandidira sam. Predlogom morajo biti priložena dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Predsednik DZ Milan Brglez je sicer že objavil razpis volitev šestih članov Sodnega sveta, ki jim 4. julija poteče mandat. Med omenjenimi šestimi člani tri izvoli DZ na predlog predsednika republike, tri člane pa izmed sebe izvolijo sodniki s trajno sodniško funkcijo. Volitve bodo 19. aprila, roki za volilna opravila pa so začeli teči 26. februarja.

Sodni svet po zakonu o sodnem svetu, ki ga je lani sprejel DZ, sestavlja 11 članov. Pet članov na predlog predsednika republike izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov izvoli DZ, šest članov pa izmed sebe izvolijo sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo. Pri tem DZ dva ali tri člane izvoli vsaka tri leta, sodniki pa vsaka tri leta po tri člane.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window