Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlogu novele zakona o državnih nagradah v šolstvu se obeta podpora

četrtek, 22.3.2018

Ljubljana, 22. marca (STA) - Državni zbor je na današnji redni seji opravil obravnavo predloga novele zakona o državnih nagradah na področju šolstva, ki med drugim določa, da se isti osebi lahko podeli največ ena nagrada iste vrste. Predlogu novele zakona se obeta podpora.

Predlog novele zakona o državnih nagradah v šolstvu po besedah državne sekretarke na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Andreje Barle Lakota jasneje opredeljuje nagrade in njihove prejemnike, vsebuje terminološke uskladitve z drugimi zakoni v vzgoji in izobraževanju ter odpravlja nekatere manjše pomanjkljivosti veljavne ureditve.

"S spremembami želimo način podeljevanja nagrad urediti tako, da bomo imeli samo dve vrsti nagrad, in sicer za izjemne dosežke in za življenjsko delo in nič več nagrad po posameznih področjih. Izkazalo se je namreč, da je kar nekaj tistih prejemnikov nagrad, ki bi jim lahko nagrade razdelili oziroma podelili na več področjih," je pojasnila Barle Lakota.

Sledile so predstavitve stališč poslanskih skupin. Irena Kotnik (SMC) je dejala, da bodo v njihovi poslanski skupini novelo zakona podprli. Veseli jo, da so s sprejetjem dopolnil na matičnem delovnem telesu dosegli spolno uravnoteženost pri sestavi odbora za podeljevanje nagrad, s čimer se sledi ureditvi na področju podeljevanja Puhovih in Prešernovih nagrad.

Tudi v poslanski skupini DeSUS bodo po besedah poslanca Petra Vilfana novelo podprli, ker je to nujno zaradi terminološke zastarelosti, jasnosti zakonskih določil in njihove usklajenosti z drugimi predpisi s področja vzgoje in izobraževanja, saj je bil sedanji zakon sprejet davnega leta 1994.

V poslanski skupini SD po navedbah Marije Bačič obžalujejo, da se je izpustila priložnost o ustreznem ovrednotenju dela vseh zaposlenih v šolstvu. Bačičeva si želi, da bi tudi kot družba znali ceniti prispevek zaposlenih v vzgoji in izobraževanju in blagostanju celotne skupnosti. V poslanski skupini bodo predlog novele zakona podprli, je dodala.

Preostale poslanske skupine stališč glede predloga novele niso predstavile.

Glasovanje o predlogu bo DZ opravil danes v okviru glasovanj.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window