Navigacija
Portal TFL

STA novice / Če ne bo novega mandatarja, bo Pahor datum volitev določil 14. aprila

torek, 27.3.2018

Ljubljana, 27. marca (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je DZ obvestil, da ne bo predlagal kandidata za mandatarja. Če kandidata v prihodnjih dveh tednih ne bodo predlagali niti poslanci, bo Pahor 14. aprila podpisal odlok o razpisu predčasnih volitev. Kdaj bodo te potekale, se predsednik republike še ni odločil, možna datuma pa sta 27. maj in 3. junij.

Pahor je po odstopu Mira Cerarja s položaja predsednika vlade, s čimer je celotni vladi prenehal mandat in opravlja le še tekoče posle, DZ na današnji izredni seji tudi uradno obvestil, da ne bo predlagal kandidata za novega predsednika vlade.

"V okoliščinah, ko se tudi sicer izteka mandat sedanjemu sklicu državnega zbora, prizadevanje za izvolitev predsednika vlade za tako kratek čas ni smiselno in potrebno," je svoje stališče ponovil Pahor. Po njegovih besedah ni enako, ali ima vlada polna pooblastila ali ne, zato je najprimerneje razpisati predčasne volitve. Te bodo zaradi prenehanja mandata vlade potekale v vsakem primeru, je dodal.

Glede razpisa volitev in razpustitve parlamenta pa je Pahor, kot je dejal, dolžan počakati na iztek roka, ko se za predlaganje kandidata za predsednika vlade lahko odloči tudi deset poslancev ali poslanske skupine.

Ta rok bo po besedah predsednika DZ Milana Brgleza začel teči v sredo, 28. marca, in se bo iztekel 10. aprila. Pahor pa pričakuje, da se bo DZ po poteku roka - vključno z dodatnim, 48-urnim rokom, ki ga imajo poslanci na voljo za odločitev o morebitnem tretjem poskusu iskanja mandatarskega kandidata - 13. aprila seznanil, da kandidata za mandatarja ni.

Če torej poslanci v tem času ne bodo predlagali kandidata, bo Pahor, kot je danes napovedal, odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih volitev podpisal v soboto, 14. aprila.

Glede predvidenega datuma volitev pa predsednik republike, kot je dejal, še ne more dokončno napovedati, kaj bo storil. Možna datuma sta po njegovih besedah dva: 27. maj in 3. junij. Do 14. aprila, ko bo podpisal odlok, se bo o tem posvetoval z vodji poslanskih skupin. Če bodo ocenili, da so za izvedbo volitev izpolnjeni vsi pogoji, bodo te 27. maja, če bi DZ potreboval še dodaten teden za sprejem nekaterih pomembnih vsebin, pa Pahor "nima težav", da bi volitve razpisal za 3. junij.

Ali je v predpisanem roku iz poslanskih vrst vendarle pričakovati predlog za imenovanje mandatarja, še ni dokončno znano. Med nekaterimi se je namreč omenjala tudi ta možnost, saj bi tako aktualni sklic DZ pridobil nekoliko več časa za sprejem nekaterih pomembnih vsebin.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window