Navigacija
Portal TFL

STA novice / S pravilnikom v vzpostavitev sistema kolesarskih povezav

petek, 11.5.2018

Ljubljana, 11. maja (STA) - Veljati je začel pravilnik o kolesarskih povezavah, ki celovito določa državno kolesarsko omrežje v Sloveniji, pogoje za vzpostavitev kolesarskih povezav in merila za njihovo razvrstitev, označitev ter evidentiranje. S tem se vzpostavlja sistem kolesarskih povezav znotraj države, so zapisali na ministrstvu za infrastrukturo.

Kot so ocenili, so s svojimi aktivnostmi v zadnjih letih naredili bistven premik k uresničevanju cilja - da Slovenija postane idealna destinacija za kolesarski turizem.

S pravilnikom o kolesarskih povezavah se tako vzpostavlja sistem povezav znotraj države, ki se sočasno navezuje tudi na evropske kolesarske povezave. Dosedanja praksa je parcialno označevala posamezne odseke kolesarskih poti, pravilnik pa nalaga označevanje čim daljših kolesarskih povezav.

Novi pravilnik bo kolesarjem olajšal orientacijo na terenu, načrtovalcem kolesarskih poti pa omogočil enoten pristop povezovanja med določenimi kraji. Že iz samega kolesarskega kažipota je namreč razvidno, na kateri kolesarski povezavi se kolesar vozi, proti kateremu kraju se pelje in oddaljenost do tega kraja.

Državne - daljinske, glavne in regionalne - kolesarske povezave lahko potekajo na posameznih odsekih po obstoječem cestnem omrežju, kar pomeni, da za označitev določene povezave ni pogoj, da je ta fizično ločena od cestišča.

Kolesarske povezave lahko potekajo po državnih in lokalnih cestah, ločenih kolesarskih poteh, kolesarskih pasovih in kolesarskih stezah. "Naš cilj je, da se bo kolesarska infrastruktura izboljševala. Pravilnik okvirno opredeljuje tudi dodatne pogoje za spodbujanje in promocijo kolesarjenja, tako z vidika prometa, prometne infrastrukture in trajnostne mobilnosti kot z vidika varovanja okolja in spodbujanja razvoja turizma," so navedli.

Poleg tega ministrstvo že pripravlja pravilnik o kolesarskih površinah. Ta bo določal minimalne tehnične zahteve, ki se bodo morale upoštevati pri projektiranju, gradnji in vzdrževanju kolesarskih površin. Že dalj časa pa je v veljavi tudi pravilnik o prometni signalizaciji, ki določa kolesarsko prometno signalizacijo in ki je primerljiva z rešitvami iz tujine.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window