Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poziv k avtomatičnemu dvigu denarne socialne pomoči za upravičence z veljavno odločbo

sreda, 23.5.2018

Ljubljana, 23. maja (STA) - Organizacije Petka za nasmeh, Slovenska filantropija in zveza prijateljev mladine pozivajo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da ob uveljavitvi novele zakona, ki dviguje višino denarne pomoči, dvig uredi tako, da upravičencem z že veljavno odločbo ne bo treba ponovno vlagati zahtev, so sporočili iz Petke za nasmeh.

S 1. junijem se v skladu z zadnjimi spremembami zakonodaje zvišuje osnovni znesek minimalnega dohodka in deleži tega, ki pripadajo posameznim povezanim osebam. Vendar morajo upravičenci ponovno izraziti zahtevo po novi odmeri pravice, tudi če že imajo veljavno odločbo. Organizacije pozivajo, naj se dvig denarne socialne pomoči uredi tako, da bo avtomatičen za vse, ki veljavno odločbo že imajo.

Humanitarne organizacije skrbi, da zaradi te odločitve ljudje nujno potrebnih sredstev, čeprav so do dviga upravičeni, ne bodo deležni.

Opozorile pa so tudi na 16. člen zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki zapoveduje upoštevanje zneska pri uveljavljanju pravic, tudi če upravičenec ne uveljavlja pravice iz javnih sredstev.

"Obstaja velika verjetnost, da posamezni upravičenec do denarne socialne pomoči za dvig ne odda nove zahteve, ker ne bo obveščen, da bi moral ponovno, kljub že veljavni odločbi o denarni socialni pomoči, vložiti novo zahtevo, in bo zaradi tega dijak ali študent upravičenca, prejel nižjo državno štipendijo zaradi upoštevanja tega fiktivnega zneska," so poudarile organizacije. Skladno z vrstnim redom iz 7. člena zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev štipendija namreč pride na vrsto po denarni pomoči.

Glede na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki jo je DZ sprejel 19. aprila, bo osnovni znesek minimalnega dohodka v obdobju od 1. junija do konca leta znašal 385,05 evra. Od leta 2019 bo znesek nižji, in sicer 331,26 evra. Prejemnikov denarne socialne pomoči je več kot 50.000.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window