Navigacija
Portal TFL

STA novice / Veber na ustavno sodišče s pobudo za oceno ustavnosti volitev

četrtek, 24.5.2018

Ljubljana, 24. maja (STA) - Nepovezani poslanec Janko Veber, ki se za ponovni vstop v DZ poteguje na listi Združene levice in Sloge je danes na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti zakona o volitvah v DZ. Ker meni, da so volitve zaradi različnih načinov določanja kandidatnih list nepoštene, neenakopravne in nesvobodne, od sodišča pričakuje njihovo razveljavitev.

Veber je v izjavi za medije spomnil na 43. člen zakona o volitvah v DZ, po katerem politične stranke kandidatne liste določajo s podpisi treh poslancev ali podpisi 50 oziroma 100 volivcev v vsaki volilni enoti.

Pri tem gre po njegovem mnenju za neenakopraven pristop, saj je prepričan, da trije poslanci ne bi smeli imeti pravice, da sami določajo, katere stranke in kandidati se bodo udeležili volitev. Stranke, ki v DZ nimajo poslancev, pa za vložitev kandidatnih potrebujejo 800 podpisov volivcev, je opozoril.

Zato je prepričan, da so tokratne volitve nepoštene, neenakopravne in nesvobodne, na ustavno sodišče pa se je obrnil s pobudo za oceno ustavnosti zakona o volitvah v DZ. Ustavnemu sodišču predlaga, naj razveljavi 43. člen zakona o volitvah v DZ ter posledično odlok o razpustitvi parlamenta in razpisu predčasnih volitev. Ustavno sodišče naj zahteva ponoven razpis volitev z enakimi pogoji za vse, še predlaga Veber, ki ustavnemu sodišču predlaga prednostno obravnavo pobude.

V Združeni levici in Slogi so se danes odzvali tudi na izjave predsednika NSi Mateja Tonina, ki bi z izvzetjem iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja ženskam otežil dostop do splava. Kot so sporočili, so nad izjavo ogorčeni, saj so prepričani, da je pravica o svobodnem odločanju o rojstvu otrok temeljna pravica vsake ženske, "v katero se nimata pravice vmešavati ne Cerkev in ne država".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window