Navigacija
Portal TFL

STA novice / Kopač Mrak: Za avtomatičen dvig denarne socialne pomoči ni zakonske podlage (dopolnjeno)

četrtek, 24.5.2018

Ljubljana, 24. maja (STA) - Po zakonski spremembi višine denarne socialne pomoči morajo prejemniki za njeno zvišanje oddati vlogo, saj za avtomatičen dvig ni zakonske podlage, je za STA dejala pristojna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak. "Ne gre za stvar dobre volje," je odgovorila na poziv nevladnikov, naj ministrstvo znesek prejemnikom zviša avtomatično.

Strokovne službe na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so po navedbah Kopač Mrakove ocenile, da bi morali imeti za avtomatičen dvig denarne socialne pomoči, h kateremu so jih pozvale tudi nekatere nevladne organizacije, zakonsko podlago, brez nje pa tega ni mogoče narediti. "Če bi bila to stvar dobre volje, bi seveda mi to storili, žal bi moral zakon predvidevati ta avtomatizem oziroma odločanje po uradni dolžnosti," je dejala. Kot je dodala, bi bilo treba takrat, ko je bil sprejet zakonski predlog o višji denarni socialni pomoči, razmisliti tudi o tem, da bi temeljni zakon, ki zdaj predvideva vlogo, na podlagi katere se ugotavlja upravičenost do prejemanja denarne socialne pomoči, predvidel avtomatizem oziroma odločanje po uradni dolžnosti.

Tako pa morajo po njenih navedbah tudi obstoječi uporabniki denarne socialne pomoči na center za socialno delo oddati vlogo za višjo denarno socialno pomoč in druge pravice, ki se vežejo na znesek minimalnega dohodka.

Kot so na ministrstvu naknadno pojasnili za STA, z novelo ni bila določena samo nova višina osnovnega zneska minimalnega dohodka, ampak sta bili spremenjeni tudi ekvivalenčni lestvici za denarno socialno pomoč in varstveni dodatek, ki narekujeta novo odločanje.

Kopač Mrakova je omenila velik naval vlog na centre za socialno delo in pojasnila, da bodo pripravili tudi poračune za nazaj, če ne bodo uspeli pravočasno odločiti o vseh.

Nov osnovni znesek minimalnega dohodka, in sicer za samsko osebo 385,05 evra namesto trenutnih 297,53 evra, namreč začne veljati 1. junija. To pomeni, da se takrat na to vsoto zvišujejo znesek redne in izredne denarne socialne pomoči ter posmrtnine, prav tako pa bo višji cenzus za varstveni dodatek, in sicer bo za samsko osebo največ 566,02 evra.

"Če do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka še niste upravičeni, lahko vlogo vložite že meseca maja 2018. Če že imate veljavno odločbo o denarni socialni pomoči oziroma varstvenem dodatku, pa je treba za uveljavljanje višjega zneska denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka najkasneje do konca julija 2018 oddati novo vlogo na center za socialno delo," so še pojasnili na spletnih straneh ministrstva.

V odgovoru za STA so na ministrstvu pojasnili, da se bo na podlagi navedene vloge na novo ugotovil materialni položaj osebe oziroma družine oziroma se bo ponovno preverilo, ali oseba še vedno izpolnjuje zakonsko določene pogoje za upravičenost do denarne socialne pomoči od 1. junija dalje. Denarna socialna pomoč je namreč odvisna od višine dohodkov, premoženja, prihrankov, števila družinskih članov in nekaterih drugih dejavnikov. Podobno pa velja tudi za varstveni dodatek.

Ker je posledica ponovne preverbe lahko torej tudi ta, da stranka do pravice ne bo več upravičena, so sprejeli odločitev, da se preračun opravi le na zahtevo stranke, in ne po uradni dolžnosti s strani centrov za socialno delo, so pojasnili.

Vse vloge dosedanjih prejemnikov, ki bodo vložene do konca julija, bodo šteli, kot da so bile vložene do 31. maja in od 1. junija upoštevali nov znesek denarne socialne pomoči.

Obenem so še pojasnili, da pri ugotavljanju upravičenosti do državne štipendije ne bodo upoštevali fiktivne denarne socialne pomoči v višjem znesku, ampak se bo upošteval znesek denarne socialne pomoči iz veljavne odločbe. "Če torej stranka, ki je že upravičena do denarne socialne pomoči, za preračun ne zaprosi, se ji pri državni štipendiji upošteva znesek denarne socialne pomoči iz veljavne odločbe za denarno socialno pomoč, in ne fiktivni višji," so navedli.

Navedena nova višina denarne socialne pomoči, torej 385,05 evra, pa bo v skladu z aprila sprejeto zakonsko spremembo veljala le do konca leta, z januarjem 2019 se bo namreč spremenila na 331,26 evra.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window