Navigacija
Portal TFL

STA novice / Veber v ustavno presojo poslal tudi zakon o RTV Slovenija

petek, 25.5.2018

Ljubljana, 25. maja (STA) - Nepovezani poslanec Janko Veber, ki se za ponovni vstop v DZ poteguje na listi Združene levice in Sloge, je danes na ustavno sodišče vložil tudi pobudo za presojo ustavnosti zakona o Radioteleviziji Slovenija. Zakon naj bi namreč onemogočal enakopraven nastop kandidatom političnih strank na javni RTV, je prepričan.

Veber meni, da je zakon s tem v nasprotju z ustavo Slovenije, splošno deklaracijo človekovih pravic in konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Podrobnosti pobude, pri kateri ga je podprl tudi vodja Združene levice Franc Žnidaršič, namerava poslanec predstaviti v soboto pred stavbo Radiotelevizije Slovenije.

Veber je sicer v četrtek na ustavno sodišče vložil tudi pobudo za oceno ustavnosti zakona o volitvah v DZ. Meni, da so volitve zaradi različnih načinov določanja kandidatnih list nepoštene, neenakopravne in nesvobodne. Od sodišča pričakuje njihovo razveljavitev.

Po njegovem mnenju je sporno, da politične stranke kandidatne liste lahko določajo s podpisi treh poslancev ali podpisi 50 oziroma 100 volivcev v vsaki volilni enoti, medtem ko pa stranke, ki v DZ nimajo poslancev, za vložitev kandidatur potrebujejo 800 podpisov volivcev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window