Navigacija
Portal TFL

STA novice / Od danes v uporabi novela zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva

torek, 1.1.2019

Ljubljana, 01. januarja (STA) - Z današnjim dnem se začne uporabljati novela zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, ki bo omogočila vodenje registrov presejalnih programov zgodnjega odkrivanja raka. Prav tako bo omogočil vzpostavitev registra endoprotetike, torej umetnih sklepov za spremljanje kakovosti vsadkov.

Novela, ki so jo poslanci potrdili aprila, bo torej zagotovila pravno podlago za delovanje presejalnih programov zgodnjega odkrivanja raka na dojki Dora ter zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki Svit ter omogočila ustanavljanje novih registrov.

Omogočila bo tudi natančnejše vnašanje podatkov kakovosti diagnostike in zdravljenja onkoloških bolnikov v okviru kliničnih registrov in se bo lahko izvajala ustrezna registracija testiranih oseb iz družin, obremenjenih z dednim rakom.

Ob določitvi besedila novele na vladi je takratna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pojasnila, da bo novela pripomogla tudi k večji uspešnosti izvajanja preventivnih zdravstvenih programov na področju zgodnjega odkrivanja raka in posledično uspešnega oziroma pravočasnega zdravljenja posameznih vrst raka.

Poleg tega bo omogočeno boljše, prepoznavanje in zdravljenje redkih nemalignih bolezni ter zagotavljanje kakovostnega endoprotetičnega zdravljenja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window