Navigacija
Portal TFL

STA novice / Večina strank za varuha človekovih pravic vidi Svetino ali Svetliča

torek, 8.1.2019

Ljubljana, 08. januarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor se bo v četrtek in petek s poslanskimi skupinami posvetoval o imenovanju novega varuha človekovih pravic. V koaliciji poudarjajo zlasti podporo Roku Svetliču ali Petru Svetini, ki ima tudi podporo NSi. O Svetini so se pripravljeni pogovarjati še v Levici, njihova prva izbira pa je Jadranka Sovdat. V SDS še molčijo.

V SMC pričakovano podpirajo kandidaturo svoje nekdanje poslanke Jasne Murgel, a če bo kazalo na ustrezno podporo v DZ Svetliču ali Svetini, ki ju podpirajo druge koalicijske stranke, bi ju verjetno tudi v SMC podprli, so pojasnili za STA.

V SNS se po navedbah predsednika Zmaga Jelinčiča o podpori kateremu od kandidatov še niso odločili. Ta institucija se jim zdi sicer odveč, saj da "brani le pravice marginalnih skupin in tujcev, nikakor pa ne osnovnih pravic svojega naroda in države".

Državni zbor imenuje varuha človekovih pravic z najmanj dvotretjinsko večino oz. glasovi 60 poslancev. Katerega od izpostavljenih kandidatov bo predsednik republike predlagal v imenovanje, bo tudi tokrat, kot kaže, odvisno predvsem od izbire opozicijske SDS, ki ima največ, 25 poslanskih glasov. Svojo odločitev bodo sporočili po posvetovanju pri predsedniku republike.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v današnji izjavi medijem v DZ dejal, da morajo biti pri imenovanju na to funkcijo vsi državotvorni, saj so potrebni tako glasovi koalicije kot opozicije. Po njegovem mnenju bo imenovanje novega varuha že na januarski seji DZ.

Aktualni varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer se mandat izteče 23. februarja. Na javni poziv predsednika republike za novega varuha je prispelo devet predlogov kandidatur s pisnim soglasjem kandidatov. Ti so Stanko Baluh, Valerija Korošec, Rajko Marković, Jasna Murgel, Gorazd Pretnar, Jadranka Sovdat, Peter Svetina, Rok Svetlič in Franci Žohar.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window