Navigacija
Portal TFL

STA novice / Spremembe pri dodatku k plačam vojakov z novim letom, v sindikatih ostajajo nezadovoljni

četrtek, 10.1.2019

Ljubljana, 10. januarja (STA) - Sindikati, ki zastopajo vojake, so se danes sestali s predstavniki obrambnega ministrstva. Govorili so tako o spremembah uredbe, s katerimi se plače vojakov uvrščajo v plačne razrede, kot o 19-odstotnem dodatku, do katerega bo po novem upravičenih bistveno manj pripadnikov SV. A spremembe pri dodatku bodo z novim letom, ne že z decembrom.

Prejšnji načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alan Geder je zaradi kadrovske podhranjenosti v vojski junija lani ukazal izplačevanje dodatka k plači pripadnikom SV v višini 19 odstotkov. Z novembrom lani se je število prejemnikov dodatka za povečan obseg dela in delovnih obremenitev zmanjšalo na približno 5000 od 6700 zaposlenih, s čimer je Geder sledil priporočilu notranje revizijske službe.

Nova načelnica generalštaba Alenka Ermenc pa je z ukazom 21. decembra lani število prejemnikov dodatka znižala na približno 1300, pri čemer so v sindikatih opozarjali, da je na tej podlagi prišlo do izbrisa že dodeljenega dodatka za ves december, torej retroaktivno. Na ministrstvu so jim v tem delu očitno prisluhnili. Za STA so potrdili, da sprememb za december ne bo. Bo pa obseg upravičencev do dodatka manjši od novega leta dalje. Povečanje plač se bo obračunalo tistim, ki bodo neposredno v odzivnih silah, v skladu z novim ukazom in direktivo za odzivne sile, ki je začela veljati z novim letom.

Kot so zapisali v Sindikatu vojakov Slovenije, pa ostaja grenak priokus. Policijska sindikata sta si namreč v pogajanjih z vlado "izpogajala zajetna sredstva za povečan obseg dela ravno na podlagi 19-odstotnega dodatka, ki ga je prejšnji načelnik Generalštaba SV želel izplačati pripadnikom SV zaradi kadrovske podhranjenosti in posledično večje obremenjenosti vseh pripadnikov SV".

Policisti so tako zaradi povečanega obsega dela dodatno plačani, saj je to zapisano v njihovi kolektivni pogodbi, njim pa se lahko plačilo enostransko, z ukazom, dodeli ali pa ukine, so še zapisali v omenjenem sindikatu.

Sindikati vojakov pa so nezadovoljni tudi zaradi zadnji dan lanskega leta sprejete spremembe uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v SV v plačne razrede. Opozarjajo namreč, da je bil prvotni predlog ministrstva za obrambo, ki je bil z njimi usklajen, zaradi zahtev v medresorskem usklajevanju spremenjen, tako da sprejete spremembe uredbe ne vzpostavljajo nazaj hierarhije, ki je bila v vojski leta 2017 porušena.

V skladu s sklepom vlade naj bi ministrstvo za obrambo najpozneje do 1. junija letos pripravilo analizo ustreznosti vrednotenja formacijskih dolžnosti in nazivov v SV z vidika notranjih razmerij ter hierarhije vodenja ter poveljevanja. Na tej podlagi bi sledile ustrezne spremembe, a v sindikatih tudi po današnjem sestanku opozarjajo, da ni nobenih zagotovil, da bo do ustreznih sprememb dejansko prišlo.

"Tak sklep nam ne zadošča, saj ne daje garancije, da se bo po medresorskem usklajevanju dejansko uveljavilo, kar bo predlagalo obrambno ministrstvo," je za STA dejal predsednik sindikata ministrstva za obrambo Darko Milenkovič. Zato je po njegovih besedah sindikat svojemu odvetniku že naročil pripravo kolektivnega delovnega spora zaradi nespoštovanja določil stavkovnega sporazuma in dogovora o politiki plač za leto 2019 pri uveljavitvi uredbe.

V Sindikatu vojakov Slovenije se po besedah Novaka še niso odločili glede protesta, ki so ga sicer napovedali za sredino januarja. Kot je dejal, je pogoj za odpoved protesta zagotovilo, da bo z uredbo vzpostavljena vojaška hierarhija, kot jo je predvideval prvotni predlog ministrstva, ki pa so ga v "medresorskem usklajevanju povozili".

Novak zato meni, da jim glede na to obrambno ministrstvo takšnega zagotovila ne more dati, zato se bodo verjetno obrnili na predsednika vlade Marjana Šarca. Ustrezne popravke pa pričakujejo najpozneje do novembra, ko bodo sicer javni uslužbenci, ki so do tega upravičeni, dobili drugi plačni razred povišanja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window