Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sodišče EU: Veliki petek v Avstriji ne more biti praznik zgolj za protestante

torek, 22.1.2019

Luxembourg, 22. januarja (STA) - Odobritev velikega petka kot praznika samo za pripadnike nekaterih protestantskih cerkva v Avstriji pomeni diskriminacijo na podlagi vere, ki pa je s pravom EU prepovedana, je danes odločilo Sodišče EU.

Kot so sporočili s sodišča EU, je v večinsko katoliški Avstriji veliki petek dela prost dan samo za pripadnike nekaterih protestantskih cerkva, vključno s cerkvijo augsburške veroizpovedi. Poleg plačila za delo prejmejo še dodatno nadomestilo. Namen te posebne ureditve je pripadnikom teh cerkva omogočiti prakticiranje njihove veroizpovedi na ta praznik, ki je zanje posebej pomemben, ne da bi se morali z delodajalcem dogovoriti za koriščenje dneva dopusta.

Sodišče s sedežem v Luxembourgu je danes odločilo, da tako zasnovana zakonodaja pomeni neposredno diskriminacijo na podlagi vere, kar je v nasprotju s pravom EU.

Dokler Avstrija s spremembo zakonodaje ne vzpostavi enakovredne obravnave, mora zasebni delodajalec, za katerega velja ta zakonodaja, tudi drugim delavcem dati pravico do dela prostega dne na veliki petek, če so ti delodajalca za to predhodno zaprosili. Če na ta dan delajo, pa jim mora poleg plačila za delo priznati tudi pravico do dodatnega nadomestila.

Na sodišče EU se je obrnilo avstrijsko vrhovno sodišče, ki je razsojalo v primeru uslužbenca agencije zasebnih detektivov Cresco Investigation Markusa Achatzija. Ta meni, da je bil diskriminatorno prikrajšan za nadomestilo za delo, ki ga je opravil na veliki petek 3. aprila 2015. Od svojega delodajalca zahteva plačilo nadomestila.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window