Navigacija
Portal TFL

STA novice / Komisija DZ za narodni skupnosti pozvala k natančni opredelitvi statusa manjšinskih medijev

torek, 22.1.2019

Ljubljana, 22. januarja (STA) - Komisija DZ za narodni skupnosti je na današnji seji sprejela sklep, s katerim je ministrstvu za kulturo priporočila, naj najkasneje v šestih mesecih z namenom izboljšanja informiranja avtohtonih narodnih skupnosti v italijanskem in madžarskem jeziku pripravi strategijo, ki bo natančno opredelila pravno-formalni status medijev za obe skupnosti.

Omenjeni sklep se naša na tiskane, elektronske in druge medije italijanske in madžarske narodne skupnosti ter so ga podprli vsi prisotni poslanci. Enake podpore je bil deležen tudi sklep, s katerim je komisija Radioteleviziji Slovenija (RTVS) predlagala, naj prav tako v pol leta pripravi analizo in strateške rešitve v zvezi s programi za obe narodni skupnosti.

Rešitve naj bi po pričakovanju komisije prispevale h kadrovski in k finančni stabilnosti televizijskih in radijskih programov za obe avtohtoni narodni skupnosti. Sicer so razpravljavci na seji, tako iz vrst poslancev kot povabljenih gostov, še posebej opozorili na težave RTV-programov za italijansko narodno skupnost, ki jih pestijo kadrovske in finančne težave.

Predsednik Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Alberto Scheriani je opozoril, da kadrovsko in finančno osiromašenje, ki je v zadnjih petih letih doletelo narodnostne RTV-programe, "dejansko pomeni zmanjšanje obsega pridobljenih pravic italijanske narodne skupnosti na področju medijev". Ob tem se je zavzel za povečanje državnih subvencij za te programe v letu 2019.

Predstavniki RTVS na čelu z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem so poudarili, da si v predlogu finančnega načrta zavoda za leto 2019 prizadevajo, da bi vsaj ohranili sredstva, ki so namenjena ustvarjanju in oddajanju programov za obe narodni skupnosti. Primerjava z realizacijo v letu 2017 po njihovih besedah pokaže, da so predvideni odhodki v letu 2019 celo višji za 1,2 odstotka.

Direktor vladnega urada za narodnosti Stanko Baluh je spomnil, da bo urad po pogodbi, ki jo je že podpisal z RTVS, v letošnjem letu za programe za italijansko in madžarsko narodno skupnost zagotovil nekaj več kot 1,49 milijona evrov. Po njegovih besedah je višina sredstev enaka kot v letu 2018. Večina, to je okoli 75 odstotkov, se jih bo porabila za italijansko narodno skupnost.

V zvezi s tem so predstavniki RTVS pojasnili, da jim omenjena pogodba prinaša 14,5 odstotka vseh potrebnih sredstev za manjšinske programe, "kar pomeni znižanje za 0,4 odstotne točke v primerjavi z letom 2017, ko je ta delež znašal 14,9 odstotka". Opozorili so tudi, da si tako v italijanski kot madžarski narodni skupnosti prizadevajo za večjo avtonomijo pri produkciji programov.

Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Vojko Stopar je ocenil, da manjšinski programi RTVS zadovoljivo uresničujejo ustavne pravice avtohtonih narodnih skupnosti na področju javnega obveščanja. Dodal je, da si od predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti želi več iniciative pri iskanju odgovora na vprašanje v zvezi s prihodnjim razvojem manjšinskih RTV programov.

Poslanci so v razpravi predvsem izrazili razumevanje za težave, na katere so opozorili v obeh narodnih skupnostih. Ob tem je Ljudmila Novak (NSi) dejala, da je na obeh straneh meje slišati enake pozive v zvezi z RTV programi in nasploh mediji za manjšine. Po njenih besedah gre v tem primeru pravzaprav za meddržavni problem, ki kliče po prizadevanju obeh strani.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window