Navigacija
Portal TFL

STA novice / Komisija DZ za popravo krivic glede dodatkov za nego otroka in za pomoč in postrežbo (dopolnjeno)

četrtek, 14.2.2019

Ljubljana, 14. februarja (STA) - Komisija DZ za peticije je sprejela predlog sklepa njene predsednice Eve Irgl iz SDS in vladi predlagala, da najkasneje v štirih mesecih z dopolnitvijo zakonske ureditve popravi krivice, ki so bile storjene, ko so morali starši slepih in slabovidnih otrok izbirati med dodatkom za nego otroka in za pomoč in postrežbo, čeprav se ne izključujeta.

Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti je danes soglasno sprejela tudi sklep, po katerem naj državno odvetništvo takoj začasno prekine vse postopke v zvezi z obravnavano problematiko, tudi postopke izvršbe.

Starši slepih in slabovidnih otrok, ki so s predsednico komisije Irglovo govorili o danes obravnavani problematiki decembra lani, so spomnili, da so se morali po uveljavitvi nove zakonodaje leta 2003 po navodilu centrov za socialno delo odločiti med prejemanjem dodatka za nego otroka in dodatka za pomoč in postrežbo. Večina se jih je odločila za slednjega.

A po sodni odločbi iz leta 2012 se dodatka ne izključujeta. Toda centri so jim to sporočili šele tri leta kasneje. Nekateri starši so na centre vložili tožbo, da bi jim za nazaj izplačali sredstva, do katerih so bili upravičeni. Po ocenah bi skupni znesek, ki bi jim moral biti vrnjen, znašal približno 350.000 evrov.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je zagotovila, da aktivnosti za popravo krivic s posebnim zakonom že tečejo. V imenu ministrstva pa se je staršem in otrokom opravičila za storjene napake.

Na opombo predsednice komisije Irglove, da so centri reagirali šele tri leta po izdani sodbi, po kateri se dodatka ne izključujeta, pa je ministrica dejala: "Težko rečem, zakaj ministrstvo ni centrov seznanilo s to sodbo, ker bi jih moralo."

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je spomnila, da je varuh že v svojem poročilu za leto 2015 podalo priporočilo ministrstvu za delo, naj v odprtih postopkih sklene poravnavo ali pa popravi povzročene krivice z dopolnitvijo pravne ureditve. "Zavozila je država," je opozorila.

V razpravi članov komisije je Aljaž Kovačič iz LMŠ dejal, da bi morali biti centri za socialno delo brez izjeme vredni zaupanja, zato je kakršna koli nepravilnost, ki jo storijo, nerazumljiva. Mojca Žnidarič iz SMC pa je menila, da so napako storili na ministrstvu in ne na centrih, ki so le sledili njegovim navodilom.

V Levici so zaplet ocenili kot grozljiv. Po mnenju Nataše Sukič je nujno sprejeti zakonsko rešitev in hkrati tudi zahtevati odgovornost. Ministrstvo naj pripravi takšno rešitev, s katero bi preprečili, da bi se tovrstne težave dogajale tudi v prihodnosti, je pozvala.

Podobno je tudi poslanec SAB Marko Bandelli izrazil prepričanje, da je treba nujno priti do zakonske rešitve. Meira Hot iz SD pa je pozvala k sprejetju predloga, da se začete izvršbe ustavijo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window