Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor DZ za finance zavrnil del zakonskega paketa Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (dopolnjeno)

četrtek, 7.11.2019

Ljubljana, 07. novembra (STA) - Odbor DZ za finance je na današnjem nadaljevanju v sredo prekinjene seje z dvema glasovoma za in 12 proti zavrnil novelo zakona o prispevkih za socialno varnost, ki jo je Levica predlagala kot del zakonskega paketa za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Izid glasovanja je bil po sredinem dogajanju na odboru za zdravstvo pričakovan.

Tudi tokratna razprava je bila v marsičem le nadaljevanje že slišanega na odboru za zdravstvo, ko je koalicija napovedala možnost podpore ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a le ob sprejetju devetih dopolnil, s katerimi bi namesto dviga prispevnih stopenj, ki jih je predlagala Levica, kot finančni vir uvedli pavšalni prispevek v višini 29 evrov.

Luka Mesec (Levica) je tako znova ocenil, da koalicijska dopolnila pomenijo odmik od nameravane vključitve dopolnilnega zavarovanja v obvezno, pavšalni prispevek pa po njegovih besedah negira uvedbo pravičnih prispevnih stopenj, ki sledijo plačilni zmožnosti posameznega zavarovanca. Dopolnila je označil za "zgolj kopijo zdajšnjega sistema".

Matjaž Han (SD) je Mescu vrnil žogico z očitkom, da Levica pri svojem zagovarjanju ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni iskrena, ampak ji gre predvsem za politični prestiž. Izrazil je pričakovanje, da bodo koalicijske stranke vztrajale pri vloženih dopolnilih in jih skušale uspešno pripeljati skozi parlamentarno proceduro.

Mateja Udovč (SMC) je ocenila, da je zakonski paket Levice, ki vključuje noveli zakonov o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter o prispevkih za socialno varnost, rezultat "brezglavega hitenja z instantnim predlogom, ki ne prinaša sistemske rešitve". Po njenih besedah predlog Levice prinaša proračunsko luknjo, ki ni rešljiva čez noč.

Jožef Horvat (NSi) pa je bil kritičen do ping ponga med koalicijo in Levico, "s katerim mučita ljudi, namesto da bi se lotili reševanja strateških problemov". Obe strani je zato pozval, naj se čim prej za zaprtimi vrati dogovorita, kako bosta ravnali v prihodnje. Dodal je, da koaliciji in Levici nič več ne verjame, "tudi ne, da je konec njune ljubezni".

Po Horvatovih besedah ukinitev dopolnilnega zavarovanja nikakor ne bo rešila nakopičenih težav slovenskega zdravstva. Zakonski paket Levice je označil za vsebinsko slab, saj bi javne zdravstvene zavode pahnil v izgube. Mesec mu je odvrnil, da njihov predlog ni zdravstvena reforma, ampak le reforma zdajšnjega nepravičnega sistema zavarovanja.

Jani Ivanuša (SNS) je pojasnil, da v stranki načeloma ne nasprotujejo ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ne podpirajo pa rešitve, ki jo je predlagala Levica. Opozoril je na analize OECD, ki kažejo, da so prispevki za socialno varnost v Sloveniji previsoki.

Predsednik odbora za finance Robert Polnar (DeSUS) pa je poslanske kolege večkrat opozoril, da v razpravah ponavljalo že slišano na sredinem delu seje in se tudi oddaljuje od vsebine zakonskega predloga.

Sicer je novelo zakona o prispevkih za socialno varnost, ki je dobila rdečo luč odbora za finance, Levica ponudila kot rešitev za nadomestitev izpada prihodkov ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, ki ga prinaša njen predlog sprememb zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Zakonska predloga sta v sredo ločeno obravnavala odbora za finance in za zdravstvo, a nobeden od njiju ni končal obravnave. Odločitev koalicije, da bo vztrajala pri sprejetju svojih devetih dopolnil, je Levica razumela kot nestrinjanje z njenim zakonskim paketom in zato oznanila, da odstopa od sporazuma o sodelovanju s koalicijo.

Mesec je današnjo odločitev odbora za finance pospremil z oceno, da zavrnitev njihove novele zakona o prispevkih za socialno varnost pomeni, da zdajšnji mandat ne bo prinesel dejanske ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pa čeprav po njegovih besedah obravnava na odboru za zdravstvo vendarle še ni končana.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window