Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 7.11.2019

Ljubljana, 07. novembra (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji za direktorico Urada RS za preprečevanje pranja denarja imenovala Branko Glojnarič, ki funkcijo opravlja kot vršilka dolžnosti od konca maja, ko je vlada s tega položaja razrešila Darka Muženiča. Mandat bo nastopila 1. decembra.

Vlada se je seznanila z informacijo o pripravi strateškega projekta razogljičenja Slovenije preko prehoda v krožno gospodarstvo. Ta povezuje različna področja preko meja silosnega razmišljanja posameznih sektorjev in bo z izvajanjem ukrepov prispeval k doseganju konkretnih rezultatov, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Vlada se je seznanila s končno oceno neposredne škode na stvareh zaradi neurja s poplavami in točo konec junija. Ta v 43 občinah skupno znaša 13,33 milijona evrov in presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za letos. S tem je dosežen limit za uporabo proračunskih sredstev v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč.

Potem ko je državni svet izglasoval odložilni veto na vladni zakon o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank in bo moral državni zbor o zakonu odločati ponovno, za potrditev pa bo potrebnih najmanj 46 glasov, je vlada sprejela mnenje k zahtevi državnega sveta. Meni, da so rešitve v predlogu zakona skladne z napotili ustavnega sodišča, pojasnjuje rešitve in predlaga sprejem predloga.

Vlada je odločila, da bo s Skupnostjo občin Slovenije sklenila dogovor o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v občinah. Občine lahko s svojimi ravnanji prispevajo k povečanju osveščanja o resnosti problematike in posledicah prekomerne uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo pri občankah in občanih.

Vlada se je seznanila s poročilom o stanju notranjega nadzora javnih financ v Sloveniji za lani. Ob tem je ministrstvu za finance naložila, da do 31. marca prihodnje leto izdela predlog organizacijskih in vsebinskih sprememb sistema notranjega revidiranja.

Vlada se je seznanila s poročilom o stanju podatkov v centralni evidenci nepremičnin po posameznih upravljavcih konec septembra. Sprejela je sklep, naj upravljavci še intenzivneje pristopijo k urejanju še neurejenih podatkov o nepremičninah v tej evidenci in evidencah Geodetske uprave RS. Rok je podaljšala do konca februarja 2020.

Vlada je izdala uredbo o izvajanju evropske izvedbene uredbe o skupnih zahtevah za izvajalce storitev upravljanja zračnega prometa ali izvajanja navigacijskih služb in drugih funkcij omrežja za upravljanje zračnega prometa ter njihov nadzor, ki se bo začela uporabljati 2. januarja 2020.

Vlada je novelirala uredbi o izvajanju podukrepa pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij, iz programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020 ter uredbo o ukrepih prenosa znanja in svetovanja na tem področju.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window