Navigacija
Portal TFL

STA novice / Prihodnji teden sestanek vpletenih glede posojil v švicarskih frankih

petek, 8.11.2019

Ljubljana, 08. novembra (STA) - Na podlagi poziva ministrstva za finance Združenju frank in Združenju bank Slovenije k nadaljevanju razprave za razrešitev problematike kreditojemalcev v švicarskih frankih bo prihodnjo sredo sestanek predstavnikov obeh združenj ter ministrstev za finance in gospodarstvo, so sporočili iz Združenja frank.

Dodali so, da gre za prvo srečanje, o njegovi vsebini pa bodo javnost obveščali, kolikor bo to dopuščala situacija v okviru dogovarjanj.

Finančno združenje je obe vpleteni združenji pred dnevi pozvalo k nadaljevanju razprave za razrešitev problematike posojilojemalcev v švicarskih frankih, potem ko je DZ zavrnil predlog zakona za konverzijo posojil v frankih, ki ga je ob podpori Združenja franki vložil državni svet.

Hkrati je ministrstvo stranema ponudilo pomoč za nadaljevanje dialoga, saj si prizadeva za dogovorno rešitev problematike, ki si jo Združenje frank že več let prizadeva urediti sistemsko z zakonom, medtem ko banke in vlada temu nasprotujejo. Spori glede posojil v frankih medtem tečejo na sodiščih.

So pa v Združenju frank pisali tudi novi predsednici Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde. V pismu so ob čestitki za izvolitev zapisali, da se ustanove EU in vlade članic povezave v obdobju po veliki krizi srečujejo s padcem političnega zaupanja in zaupanja v evro, ECB in finančne institucije na splošno.

V Sloveniji in v drugih državah vzhodne in južne Evrope k zmanjšanemu zaupanju po oceni združenja prispeva tudi afera s posojili v frankih, ki ji "zaradi podpore, ki jo finančne institucije uživajo med političnimi akterji, še ni videti konca".

Zaupanje bo, tako v združenju, mogoče dvigniti le z družbeno odgovornim ravnanjem pri razvoju in prodaji finančnih storitev za prebivalstvo. "Nepoštene poslovne prakse, ki smo jim bili priča v času množičnega trženja kreditov v švicarskih frankih, povečujejo razkorak med elitami in prebivalstvom ter vodijo v politično nestabilnost," so zapisali in izrazili tudi razočaranje nad mnenjem ECB, ki je bilo do slovenskega predloga zakona o konverziji kreditov v švicarskih frankih kritično.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window