Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ prihodnji teden na redni seji o proračunskih dokumentih, v petek še izredna seja (dopolnjeno)

petek, 15.11.2019

Ljubljana, 15. novembra (STA) - V ponedeljek se bo začelo novembrsko zasedanje DZ, na katerem bodo poslanke in poslanci odločali o predlaganih proračunskih dokumentih za prihodnji dve leti. Kolegij predsednika DZ pa se je danes dogovoril tudi o dveh izrednih sejah; prva, na temo zaščite pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika, ki so jo zahtevali v SDS, bo že v petek.

Zasedanje, ki se bo kot običajno začelo s poslanskimi vprašanji, bo sicer predvsem v znamenju proračuna in ponovnega odločanja po treh vetih DS.

Proračunske dokumente ima prav danes na mizi odbor DZ za finance, potem ko so se oktobra s predlogom proračunov za prihodnji dve leti seznanila vsa zainteresirana delovna telesa DZ, vlada pa je nato na osnovi pripomb pripravila dopolnjen predlog. Za obravnavo v DZ, ki se bo začela v torek, je predvidenih približno 38 ur.

Predvideno je, da bo v torek in sredo zasedanje potekalo od 9. do 23. ure, v četrtek pa od 9. ure do zaključka obravnave vseh zadev. Poleg proračunskih dokumentov imajo namreč poslanci v teh treh dneh predvideno še obravnave predlogov novel zakonov o davku na dodano vrednost in o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja ter zakona o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka.

Po vetu DS pa bodo poslanke in poslanci znova tudi odločali o spremembah zakona za uravnoteženje javnih financ, zakonu o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank ter noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih.

Medtem ko sta prva dva tudi v drugo dobila potrditev na pristojnih delovnih telesih, pa pri ponovnem glasovanju v DZ, ko je za potrditev zakona zahtevanih 46 poslanskih glasov, slabše kaže noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih. Noveli, ki bi uzakonila ukinitev dodatka za delovno aktivnost, namreč pristojni odbor DZ ni izglasoval vnovične podpore, večina poslanskih skupin pa je v razpravi napovedala, da bo na plenarni seji glasovala enako kot prvič. Takrat je novela prejela 34 poslanskih glasov, 18 poslank in poslancev pa je bilo proti.

Glasovanje bo DZ opravil v četrtek. Na petkov del rednega zasedanja, z začetkom ob 10. uri, pa sta uvrščena predlog sklepa o soglasju k programu dela in finančnem načrtu Agencije za energijo za leto 2020 ter predlog resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije, ki so jo v parlamentarno proceduro vložili poslanci SDS.

V petek bo petnajst minut po prekinjeni redni seji sledila še izredna seja. Zahteva zanjo je povezana z gradnjo kanalizacijskega voda do centralne čistilne naprave, ki ga Mestna občina Ljubljana gradi nad vodovarstvenim zajetjem Kleče. V največji opozicijski stranki pa so prepričani, da ljubljanski župan Zoran Janković s tem ogroža pitno vodo. DZ v sprejem predlagajo dve priporočili, in sicer da DZ vladi priporoči, naj v okviru svojih pristojnosti takoj zagotovi spoštovanje ustavne in neodtujljive pravice do zasebne lastnine ter zaščito vseh virov pitne vode kot ustavno varovane kategorije.

Redno novembrsko zasedanje pa se bo nadaljevalo v torek, 26. novembra, z obravnavo predloga sprememb zakona o lekarniški dejavnosti in novele zakona o zdravstveni dejavnosti. DZ pa bo ta dan obravnaval tudi predloga zakonov o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe v kulturi in o stanovanjski jamstveni shemi ter predlog zaključnega računa proračuna Republike Slovenije za leto 2018.

V petek, 29. novembra, bo še eno izredno zasedanje DZ. Na tej seji bodo na zahtevo koalicijskih poslancev obravnavali noveli zakonov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o urejanju trga dela. O obeh je v DZ že bila opravljena splošna razprava, druga obravnava pa je v skladu s terminskim programom predvidena v decembru. Kot opozarjajo v koaliciji, je pomembno, da oba predloga zakonov začeta veljati in se uporabljati z novim letom oz. 1. januarjem 2020. Z izredno sejo pa želijo omogočiti njuno pravočasno sprejetje.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window