Navigacija
Portal TFL

STA novice / Šabeder: ESS naklonjen celostni prenovi zakona o zdravstvenem varstvu (dopolnjeno)

petek, 15.11.2019

Ljubljana, 15. novembra (STA) - Ekonomsko-socialni svet (ESS) se je danes seznanil z aktivnostmi na področju ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kot je po tej točki medijem povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, so bili zbrani bolj naklonjeni celostni prenovi zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Tega bi lahko javnosti predstavili marca 2020.

Šabeder je danes pojasnil, da je ESS seznanil tako s predlogom ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja s strani Levice kot z dopolnjenim predlogom s strani LMŠ.

Kot je poudaril, pa je na mizi poleg možnosti parcialnih rešitev, torej ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, tudi možnost celostne prenove zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, h kateri se nagibajo tudi na ministrstvu.

"V debati je bilo razbrati, da se obe strani - sindikalna in delodajalska - nagibata k celostni obravnavi in prenovi zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju," je izpostavil minister.

To pomeni, da bi se odprlo več stvari, "ne le vprašanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ampak tudi pravilnik o poklicnih boleznih, košarica pravic z naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja, struktura skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in tako naprej", je naštel.

Po njegovih besedah so se socialni partnerji danes dogovorili, da v primeru, da v DZ padeta tako predlog Levice kot dopolnjen predlog LMŠ, ministrstvo nadaljuje po poti celostne prenove zakona, ki bi ga predstavilo spomladi prihodnje leto.

Ministrstvo bi, kot je poudaril, na ESS prišlo z izhodišči, ESS bi vzpostavil pogajalsko skupino, sledilo pa bi usklajevanje odprtih vprašanj.

Katerakoli možnost bi že obveljala - predlog Levice, predlog LMŠ ali celostna prenova zakona -, v vsakem primeru naj bi bile spremembe uveljavljene 1. januarja 2021, je še povedal Šabeder.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je po seji ESS dejal, da je bil predlog LMŠ za ukinitev dopolnilnega zavarovanja "precejšnje negativno presenečenje". Pri ministrovi predstavitvi je pogrešal konkretne številke, povrh vsega pa se je po njegovih besedah jasno pokazalo, "da se je vlada popolnoma odrekla principu pravičnosti in solidarnosti".

"Minister je priznal, da je ukrep nesistemski in zelo zapleten. Sprašujem se, zakaj niso potem podprli predloga, ki je bistveno bolj domišljen in uveljavlja načelo pravičnosti," je glede predloga Levice dejal Štrukelj.

Predstavnica Gospodarske zbornice Slovenije Tatjana Čerin pa je bila kritična do parcialnih posegov v zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, saj bi bilo po njenem mnenju treba v zakonu sistemsko spremeniti tudi druga področja, kot so področje mreže v zdravstvu, področje košarice zdravstvenih pravic in področje bolniških nadomestil.

A, kot je priznala, so tudi vsi predlogi, ki so prišli na mizo v preteklosti, temeljili na spremembi financiranja, torej preoblikovanju oz. ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Zagotovo je problematik v zakonu ogromno, prioritete pa so očitno zelo različne," je ocenila.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je dejala, da si sprememb v zdravstvu srčno želi, a "zaenkrat se mi zdi, da celotna politična situacija nakazuje, da bo še en mandat minil brez konkretnih sprememb".

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window