Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bratuškova: Z nominalno izredno uskladitvijo pokojnin bi bila sredstva pravičneje razdeljena

torek, 19.11.2019

Ljubljana, 19. novembra (STA) - Predsednica SAB Alenka Bratušek je danes podrobneje predstavila predlog dopolnila, po katerem bi se pokojnine ob predpostavki vsaj 2,5-odstotne gospodarske rasti uskladile nominalno. Kot je poudarila na novinarski konferenci, si prizadevajo, da bi bila sredstva ob predlagani uskladitvi za 6,5 evra čim bolj pravično razdeljena med vse upokojence.

Bratuškova je pojasnila, da 6,5 evra predstavlja natančno en odstotek povprečne starostne pokojnine. S takšnim dopolnilom k predlogu posebnega zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin, bi tako lahko tudi predlagali, da se vse pokojnine uskladijo enako, torej v višini enega odstotka od povprečne starostne pokojnine, je dejala.

Predsednica SAB je predlog ponazorila z grafičnim prikazom. Pri povprečni pokojnini ni razlike, ali se izredno uskladi za en odstotek ali za 6,5 evra. Velika razlika je že pri 1000 evrih, saj enoodstotna uskladitev pomeni povišanje pokojnine za 10 evrov, medtem ko bi se upokojencem z najnižjo pokojninsko osnovo pokojnina zvišala komaj za 2,2 evra.

"Gre za izredno usklajevanje pokojnin," je izpostavila Bratuškova. Tudi v SAB po njenih besedah ocenjujejo, da je redno usklajevanje pokojnin namenjeno ohranjanju realne vrednosti pokojnine. Izredna uskladitev pa je "nekaj izrednega", vezanega na to, da gre državi tako dobro, da si to lahko privošči, je pojasnila.

V vsakem primeru bodo upokojenci te izredne uskladitve po njenih besedah deležni, saj Bratuškova verjame, da bo gospodarska rast višja od 2,5 odstotka. Kot je poudarila, pa so se v SAB maksimalno potrudili, da bi bilo to čim bolj pravično razdeljeno med vse upokojence. "Kruh, mleko in elektrika se podražijo za vse enako," je še dejala.

Bratuškova se je na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi njihovega predloga nove kohezijske ministrice, dotaknila tudi dopolnila k zakonu o izvrševanju proračuna, s katerim bi bistveno povišali višino povprečnin za občine. "Sprejeti dopolnilo, ki obremeni proračun za 130 milijonov evrov, in ne povedati, kje jih boš vzel, je neodgovorno," je poudarila.

Kot je ocenila, morajo tudi poslanci biti pri sprejemanju proračuna odgovorni. Je pa Bratuškova "skoraj prepričana", da takšno dopolnilo nazadnje ne bi smelo biti potrjeno. "S tega vidika ministra absolutno razumem," je dodala Bratuškova. Finančni minister Andrej Bertoncelj je namreč dejal, da bi sprejetje takšnega dopolnila pomenilo, da proračuna ne bi imeli, prav tako "zelo verjetno" tudi ne več finančnega ministra.

Bratuškova je še zatrdila, da bo SAB pri proračunu glasovala enotno in ga v skladu s koalicijskim dogovorom podprla. "Ostali bodo morali pa pomesti pred svojim pragom," je dodala.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window