Navigacija
Portal TFL

STA novice / EU in Srbija podpisali sporazum o sodelovanju pri nadzoru skupnih meja

torek, 19.11.2019

Bruselj, 19. novembra (STA) - Evropska unija in Srbija sta danes podpisali sporazum o sodelovanju evropske agencije za nadzor zunanjih meja Frontex pri nadzoru srbskih meja z EU.

V skladu s tem sporazumom bo Frontex Beogradu v regijah ob meji z državami EU pomagal pri upravljanju meja, izvajal skupne operacije in nameščal svoje pripadnike. Srbija, ki se trenutno pogaja o vstopu v unijo, meji na Bolgarijo, Romunijo, Madžarsko in Hrvaško.

Te aktivnosti so namenjene boju proti nezakonitim migracijam in čezmejnemu kriminalu. Lahko pa pomenijo tudi zagotavljanje dodatne tehnične in operativne podpore na mejah, so sporočili s Sveta EU.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos, ki je v imenu Evropske komisije podpisal sporazum, se je ob tem zahvalil Srbiji za njene napore in zavezanost k tesnejšemu sodelovanju z EU pri upravljanju meja in migracij. "To je v interesu Srbije in EU. Z danes podpisanim sporazumom dodatno krepimo naše odnose z zahodnobalkanskimi partnericami in približujemo soseščino bližje k EU," je poudaril.

Finska notranja ministrica Maria Ohisalo, katere država trenutno predseduje Svetu EU, pa je ob podpisu poudarila, da je sodelovanje z državami na Zahodnem Balkanu ključno za uspešno upravljanje skupnih meja.

V imenu Srbije je sporazum podpisal podpredsednik vlade in notranji minister Nebojša Stefanović.

Srbija leži na balkanski migrantski poti, po kateri je na vrhuncu begunske krize leta 2015 in 2016 potovalo več kot milijon migrantov. Države na tej poti so marca 2016 zaprle svoje meje, a več deset tisoč migrantov še vedno skuša po njej priti v EU.

Unija je sicer podobna sporazuma o sodelovanju Frontexa pri nadzoru meja v preteklosti sklenila tudi z Albanijo in Črno goro.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window