Navigacija
Portal TFL

STA novice / Del zakona o pravdnem postopku neustaven

torek, 26.11.2019

Ljubljana, 26. novembra (STA) - Ustavno sodišče je ugotovilo, da je del zakona o pravdnem postopku v neskladju z ustavo ter do odprave neustavnosti določilo način izvršitve odločbe. Tako bo predlog za obnovo pravdnega postopka v primerih, ko se sodna odločba opira na drugo odločbo, ki je bila razveljavljena, odslej mogoče vložiti v desetih letih od pravnomočnosti.

Ustavno sodišče je na zahtevo vrhovnega sodišča presojalo ustavnost 3. odstavka 396. člena zakona o pravdnem postopku, po katerem se obnova postopka ne more več predlagati, če preteče pet let od pravnomočnosti odločbe. Ugotovilo je, da je člen v neskladju z ustavo, če se nanaša na primere iz 9. točke 394. člena istega zakona. Ta določa, da se postopek, ki je s sodno odločbo pravnomočno končan, lahko na predlog stranke obnovi, če se sodna odločba opira na drugo sodno odločbo ali na odločbo kakšnega drugega organa, pa je bila ta odločba pravnomočno spremenjena, razveljavljena oziroma odpravljena.

DZ mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v letu dni, do tedaj pa bo predlog za obnovo postopka v omenjenih primerih mogoče vložiti v desetih let od pravnomočnosti sodne odločbe.

Ustavno sodišče je namreč v svoji odločbi opisani položaj primerjalo s položajem, ko stranka obnovo postopka lahko zahteva zato, ker je prišlo do pravnomočne sodne odločbe kazenskega sodišča, ki temelji na istem dejanskem stanju kot sodna odločba, izdana v pravdnem postopku. V tem primeru namreč za vložitev zahteve za obnovo postopka velja desetletni objektivni rok.

Ustavni sodniki so ocenili, da sta ti dve kategoriji predlagateljev v bistvenem v enakem položaju: oboji predlog za obnovo postopka utemeljujejo s pravnomočno odločbo, ki ima po zakonu neposreden obvezujoč učinek na odločanje sodišča v pravdi, pa se na to odločbo predlagatelj obnove v pravnomočno končani pravdi brez lastne krivde ni mogel sklicevati.

Za takšno razlikovanje pri dolžini objektivnega roka za vložitev predloga za obnovo postopka ustavni sodniki niso našli razumnega in stvarnega razloga ter zato izpodbijano ureditev označili kot protiustavno.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window