Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pred preiskovalno komisijo o financiranju političnih strank varnostni strokovnjak

torek, 10.12.2019

Ljubljana, 10. decembra (STA) - Pred preiskovalno komisijo DZ o domnevnem pranju denarja v Novi KBM ter domnevno nezakonitem financiranju SDS je danes kot ekspertna priča nastopil kot strokovnjak za varnost Denis Čaleta. Do konkretnih primerov, ki so predmet parlamentarne preiskave, se ni opredelil, je pa na splošno spregovoril o preprečevanju pranja denarja.

S parlamentarno preiskavo želijo poslanci ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) s strani tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred lanskimi parlamentarnimi volitvami.

Kot ekspertno pričo so danes povabili strokovnjaka za varnost Denisa Čaleto, ki je članom komisije med drugim razložil, kako procesi pranja denarja in financiranja terorizma vplivajo na nacionalno varnost in varnost korporativnega okolja. Na splošno je spregovoril o nadzoru oziroma pomanjkanju nadzora nad takšnimi pojavi.

Do konkretnih primerov, s katerimi se ukvarja komisija, se ni opredeljeval. Tudi s konkretnim primerom domnevnega pranja denarja v NKBM ni seznanjen, se je pa treba po njegovih besedah iz nastale situacije vedno treba naučiti, kje so odpovedali nadzorni mehanizmi, ki bi jih moralo vzpostaviti poslovodstvo vsake finančne institucije.

Člani preiskovalne komisije so ga spraševali tudi o domnevnem vplivu tuje države na politične procese v Slovenije, kar naj bi se po mnenju nekaterih denimo zgodilo z madžarskim vlaganjem v medije blizu SDS. Čaleta težko ocenjuje, ali šlo v tem in podobnih primerih za neposredno vmešavanje, je pa po njegovih besedah treba vsak takšen primer gledati posebej ter ga pretehtatu z vidika vplivnosti medija. Sicer pa je naloga pristojnih služb, da takšne primere analizirajo in pretehtajo tveganja, je še dodal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window