Navigacija
Portal TFL

STA novice / Slovenija sprejela 182 priporočil univerzalnega periodičnega pregleda

četrtek, 13.2.2020

Ljubljana, 13. februarja (STA) - Slovenija je sprejela 182 priporočil, ki jih je dobila v okviru tretjega univerzalnega periodičnega pregleda stanja človekovih pravic, 33 pa jih je zavrnila. Večina priporočil se nanaša na dodatno varstvo pravic migrantov, ukrepe na področju sovražnega govora in nediskriminacije ter zagotavljanje dodatnega varstva pravic Romov.

Vlada je na seji 30. januarja sprejela 182 od 215 priporočil, ki jih je Slovenija dobila v okviru pregleda stanja človekovih pravic, 33 pa jih je notirala, kar pomeni, da jih je zavrnila.

Slovenija je 58 priporočil sprejela neposredno po zagovoru, ki je potekal 12. novembra lani v Ženevi, saj glede teh priporočil aktivnosti že potekajo ali pa so bile načrtovane. Do preostalih priporočil se je morala opredeliti v treh mesecih.

Večina priporočil, ki jih je Slovenija sprejela, se nanaša na dodatno varstvo pravic migrantov, ukrepe na področju sovražnega govora in nediskriminacije, odpravo diskriminacije proti osebam LGBTI, zaščito starejših, invalidov in drugih ranljivih skupin ter zagotavljanje dodatnega varstva pravic Romov.

Večji del zavrnjenih priporočil vsebuje pozive k ratifikaciji konvencije o zmanjšanju števila oseb brez državljanstva ter konvencije o varstvu pravic migrantov in članov njihovih družin. Na zunanjem ministrstvu pojasnjujejo, da so ta področja pretežno že urejena v nacionalni zakonodaji. Slovenija je zavrnila tudi pozive k priznanju statusa manjšine pripadnikom narodov nekdanje skupne države.

Slovenija bo poročilo o tem, kako se je opredelila do prejetih priporočil, predstavila na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice 12. marca v Ženevi.

Na novembrskem zasedanju delovne skupine za univerzalni periodični pregled Sveta ZN za človekove pravice je v interaktivnem dialogu s Slovenijo sodelovalo 84 držav, ki so pohvalile zlasti napredek pri okrepitvi nacionalnih institucij za varstvo človekovih pravic - varuha človekovih pravic in zagovornika načela enakosti, ter sprejem nacionalnih akcijskih načrtov za ženske, mir in varnost in za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu.

Slovenija je dobila pohvale tudi za napredek na področju varstva pravic starejših oseb, enakosti spolov, pravic otrok, dostopa do zdravstva, položaja pripadnikov manjših in pravic migrantov.

To je bil tretji univerzalni periodični pregled stanja človekovih pravic v Sloveniji, prvi je potekal februarja 2010, drugi pa oktobra 2014. Slovenija je na prejšnjem pregledu dobila 163 priporočil, na tokratnem pa že 215. Kot pojasnjujejo na MZZ, se število priporočil povečuje, ker so države vse aktivnejše v dialogu o človekovih pravicah, ne pa nujno zaradi večjega števila težav.

Univerzalni periodični pregled stanja človekovih pravic je mehanizem Sveta ZN za človekove pravice, v katerem se v štiri do petletnih ciklih pregleda stanje človekovih pravic v vseh 193 članicah ZN. Gre za edinstven mednarodni mehanizem, v katerem si države zastavljajo medsebojna vprašanja o stanju človekovih pravic in podajajo priporočila za njegovo izboljšanje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window