Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj zaprl dve kršitvi Slovenije z okoljskega področja

četrtek, 13.2.2020

Ljubljana, 13. februarja (STA) - Evropska komisija je kot uspešno rešeni zaprla dve kršitvi Slovenije z okoljskega področja, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor. Gre za postopka v zvezi z izpolnjevanjem zahtev direktive o določitvi skupnih metod ocenjevanja hrupa in uredbe o recikliranju ladij.

Komisija je februarja lani Sloveniji izdala uradni opomin, ker je rok za prenos direktive o določitvi skupnih metod ocenjevanja hrupa potekel, Bruselj pa ni bil obveščen o ukrepih, ki zagotavljajo popolni prenos.

V odgovoru na uradni opomin je Slovenija obvestila komisijo, da pripravlja spremembo obstoječe uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju ter uredbe o ocenjevanju in urejanju hrupa v okolju. Vlada je obe uredbi izdala 3. oktobra, dan kasneje sta bili objavljeni v uradnem listu. Opravljen je bil tudi postopek notifikacije predpisa, s tem pa odpravljeni vsi očitki iz uradnega opomina.

Glede recikliranja ladij pa je komisija junija lani Sloveniji poslal opomin, ker Ljubljana kljub določilom uredbe na to temo ni predložila nobenega uradnega obvestila o imenovanju članov stalnega osebja, odgovornih za sodelovanje na področju izvrševanja, poleg tega tudi ni predložila nobenega uradnega obvestila o nacionalnih določbah glede izvrševanja in zagroženih kaznih.

Slovenija je v odgovoru navedla, da je izpolnila svoje obveznosti in je imenovala člana stalnega osebja, o tem pa tudi obvestila komisijo. Poleg tega pa za zagotovitev izvajanja uredbe o recikliranju ladij pripravlja nacionalno uredbo, s sprejemom katere bodo izpolnjene vse njene obveznosti. Vlada je to uredbo izdala 17. oktobra, s čimer je odpravila vse očitke iz uradnega opomina.

Glavni cilj uredbe o recikliranju ladij je zagotoviti, da se ladje, ki plujejo pod zastavo članice EU, reciklirajo varno in trajnostno.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window