Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 13.2.2020

Ljubljana, 13. februarja (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, je danes sprejela letni načrt upravljanja kapitalskih naložb države, za upravljanje katerih je pristojna, za leto 2020. Gre za družbe Eles, SODO, Borzen, 2TDK, DRI, Holding Kobilarna Lipica in Slovenski državni gozdovi, ki bodo morale poročati pristojnim ministrstvom.

Vlada je sprejela poslovni načrt družbe 2TDK za letos, ki je usklajen z investicijskim programom projekta drugi tir. Aktivnosti bodo sprva usmerjene v dokončanje gradnje dostopnih cest, dokončanje projektne dokumentacije, izbiro izvajalca za gradnjo objektov za prečkanje doline Glinščice in začetek del. Družba bo nadaljevala s pridobivanjem virov financiranja. Letos je med drugim predvidena dokapitalizacija družbe v višini 60,8 milijona evrov.

Vlada je sprejela program porabe sredstev proračunskega sklada za gozdove za letos. Z njim se načrtuje višina prihodkov iz naslova razpolaganja z državnimi gozdovi, letnega nadomestila za upravljanje z njimi in prihodkov iz koncesijske dajatve ter poraba za financiranje nalog.

Sprejela je tudi predlog stališča Slovenije k sporočilu Evropske komisije glede evropskega zelenega dogovora. Slovenija se zaveda, da je spopadanje s podnebnimi in okoljskimi izzivi najpomembnejša naloga te generacije, zato dogovor pozdravlja. Pozdravlja tudi postopno integracijo ciljev trajnostnega razvoja v temeljne razvojne dokumente in procese v EU. Slovenija se strinja, da se bo morala EU še naprej odzivati tudi na globalni ravni, kjer mora ohraniti vodilno vlogo. Slovenija še posebej podpira delo v zvezi z zeleno agendo za Zahodni Balkan, pri kateri bo aktivno sodelovala.

Vlada se je seznanila s poročilom komisije za odpravljanje posledic dela z azbestom za lani. Ta je obravnavala 47 zahtevkov, 44 za izplačilo odškodnine zaradi poklicne bolezni zaradi izpostavljenosti azbestu in tri za priznanje invalidske pokojnine pod ugodnejšimi pogoji. Pozitivno je odločila v 46 primerih, enega je zavrgla. Za odškodnine in povračilo stroškov pooblaščenega zdravnika je lani plačala 937.775 evrov.

Ministrski zbor je noveliral uredbo o obveznem prispevku za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov za zavezance sektorja mleka za obdobje 2020-2022. Po njej višina prispevka za sektor mleka znaša 0,50 evra na 1000 litrov mleka, ki se obračuna do polovice za kupca in nosilca kmetijskega gospodarstva. Zbrana sredstva bodo porabljena za izvajanje promocije tega sektorja po programu promocije od 2020 do 2022.

Isto se je zgodilo z uredbo o obveznem prispevku za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov za zavezance sektorja mesa za obdobje 2020-2022. Višina prispevka za sektor mesa za govedo do prvega leta starosti je 0,70 evra na glavo živine, za govedo nad prvim letom starosti 2,40 evra na glavo živine in za perutnino 0,003 evra na glavo živali. Prispevka se ne plačuje za purane.

Vlada je koncesijo za odvzem naplavin iz struge reke Soče na lokaciji pod Idrskim prenesla s koncesionarja Avtoprevozništvo Damjan Petrica na podjetje Znajder. Ob tem je sklenila anekse za odvzem naplavin iz struge reke Sava na območju občine Litija, Soče na lokacijah pod Kamnim, pod Volarji in pri Žvikarju.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window