Navigacija
Portal TFL

STA novice / 2TDK: Revizijska komisija z odločitvijo glede Glinščice spreminja dosedanjo prakso

ponedeljek, 17.2.2020

Ljubljana, 17. februarja (STA) - Odločitev Državne revizijske komisije, da je družba 2TDK napačno ravnala z razveljavitvijo razpisa za izgradnjo mostu čez Glinščico, spreminja dosedanjo prakso, ki smo ji sledili, so se danes odzvali v 2TDK. Strokovna komisija projektne družbe bo, kot so napovedali, v najkrajšem času sprejela eno od odločitev, ki jih predvideva zakon.

Državna revizijska komisija je ugodila zahtevku za revizijo pri razpisu za gradnjo viadukta Glinščica pri drugem tiru, ki ga je podal konzorcij podjetij Markomark Nival in Ekorel. Čeprav je 2TDK pravilno dvomil o referenci, pa bi moral po mnenju komisije izbranega ponudnika pozvati k zamenjavi podizvajalca z ustrezno referenco.

"Komisija napotuje 2TDK k ponovni presoji in daje ponudniku - konzorciju Markomark - možnost, da ponudbo popravi z imenovanjem novega, referenčnega podizvajalca, kar tudi pomeni novo referenco ter zamenjavo referenčnega kadra. In s tem komisija spreminja dosedanjo prakso," so v odzivu na danes javno objavljeno odločitev revizijske komisije navedli v 2TDK.

Ob tem so poudarili, da so v času trajanja postopka javnega naročila in pri sprejemu svoje odločitve upoštevali zakonodajo in sledili praksi revizijske komisije.

Spomnili so, da je revizijska komisija sicer "v popolnosti potrdila ugotovitve strokovne komisije 2TDK, da referenca, predložena s strani konzorcija Markomark, ni bila ustrezna. Zid ni visok najmanj osem metrov na dolžini najmanj 50 metrov", so navedli. To je ugotovila tudi meritev izvedencev gradbene stroke, ki jo je naročila komisija in ki je, kot so ocenili v projektni družbi za izgradnjo drugega tira med Divačo in Koprom, podaljšala postopek odločanja za štiri mesece.

Prepričani so, da bi komisija tak sklep lahko izdala že septembra lani. "Odločitev glede revizijskega zahtevka družb Ekorel in Markomark Nival je postopek javnega naročila vrnila v ponovno odločanje, v julij 2019. Strokovna komisija 2TDK bo na podlagi odločitve in ugotovitev revizijske komisije v najkrajšem času sprejela eno od odločitev, ki jo predvideva zakon o javnem naročanju," so še dodali.

Čeprav je v javnost sprva prišla informacija, da je revizijska komisija zavrnila revizijski zahtevek sprva izbranega izvajalca, pa je komisija danes sporočila, da je zahtevku ugodila.

Konzorcij družb Markomark Nival, Nival invest in Ekorel je na razpisu sicer podal najustreznejšo ponudbo, vendar pa so se pojavili očitki, da so predložili ponarejeno referenco. Po razveljavitvi razpisa so obtožbe o ponarejeni referenci v gradbenem konzorciju zavrnili in na komisijo vložili zahtevek za revizijo.

Državna revizijska komisija v postopku revizije tako ni ugotovila kršitev pri presoji, da podporna konstrukcija, izvedena v okviru referenčnega posla, ni visoka nad osem metrov v dolžini 50 metrov in da posledično vlagateljeva ponudba ni skladna z naročnikovimi zahtevami. Nepravilnosti pa so zaznali v ravnanju naročnika.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window