Navigacija
Portal TFL

STA novice / Cerar: EU bo v Sredozemlju vzpostavila novo operacijo, ki bo nadgradila Sophio (dopolnjeno)

ponedeljek, 17.2.2020

Bruselj, 17. februarja (STA) - EU bo v Sredozemlju vzpostavila novo operacijo za zagotavljanje izvajanja embarga na izvoz orožja v Libijo, ki bo nadgradila sedanjo operacijo Sophio, je danes v Bruslju povedal zunanji minister Miro Cerar. EU želi na kopnem, v morju in zraku aktivno delovati za preprečitev trgovanja z orožjem, ki spodbuja konfliktnost v Libiji, je dodal.

"Zelo sem vesel, da smo danes na politični ravni ministri za zunanje zadeve uskladili stališča in enotno sprejeli politično zavezo, da bomo v Sredozemskem morju nadgradili dosedanjo operacijo Sophia z novo tovrstno operacijo, ki pa bo imela drug namen," je povedal Cerar. Ta namen bo po njegovih besedah zagotoviti izvajanje embarga na izvoz orožja v Libijo.

Konkretne vidike operacije bo po Cerarjevih besedah še treba opredeliti, o tem bodo zunanji ministri razpravljali na prihodnjem srečanju marca. Na strokovni ravni je treba sedaj vzpostaviti mehanizme, s katerimi bo mogoče doseči politične cilje.

Pomembno je, da EU ne dopusti, da ostane v Libiji in okoli nje prazen prostor, ki bi ga zapolnile druge države, kot sta Turčija in Rusija. EU mora dokazati, da je partnerica Afriki, zato so ta prizadevanja, ki se bodo zdaj zelo intenzivirala, zelo pomembna, je še izpostavil Cerar.

"Operacija Sophia bo preimenovana, ker bo tudi bistveno spremenjena. To ne bo več ista operacija. Gre za novo operacijo, ki bo pokrivala nekoliko drugačno območje," je poudaril Cerar. Operacija naj bi bila osredotočena na vzhod Sredozemlja, na poti, po katerih prihaja orožje v Libijo.

Minister je ob tem izpostavil, da ta nova operacija ne bi smela pomeniti vabila migrantom v Evropo in da gre za vojaško, ne za humanitarno operacijo. "Če bi se ugotovilo, da migracije zaradi tega naraščajo, bo treba operacijo prekiniti," je poudaril.

Namen operacije je zagotoviti umiritev konflikta v Libiji in politično rešitev, kar je zelo pomembno, ker je Libija vroče žarišče, ki se lahko razširi na druge dele Afrike, kar bi imelo za Evropo zelo hude posledice, predvsem zaradi migracij, je še pojasnil Cerar.

Občutljiv element ostaja kopenski vidik operacije, ki po neuradnih informacijah za zdaj ostaja nedorečen.

Operacija Sophia je bila vzpostavljena leta 2015. Poleg temeljne naloge uničenja poslovnega modela tihotapcev migrantov v južnem osrednjem Sredozemlju ima še dve podporni nalogi: usposabljanje libijske obalne straže in mornarice ter pomoč pri uresničevanju embarga ZN na orožje na odprtem morju pred libijsko obalo.

Operacija deluje v mednarodnem morju, ne pa tudi v libijskih ozemeljskih vodah, kar je bilo sicer dolgoročno predvideno ob njeni vzpostavitvi. Za ta korak potrebuje EU povabilo libijskih oblasti oziroma resolucijo ZN.

Sophio vodi Italija. Prav Rim je njen obstoj postavil pod vprašaj zaradi izkrcavanja migrantov, ki so jih v okviru operacije rešili v Sredozemlju. Rešene migrante so namreč izkrcavali v italijanskih pristaniščih, čemur je prejšnja vlada Lige pod vodstvom Mattea Salvinija in Gibanja pet zvezd ostro nasprotovala.

Marca lani so članice zato na zahtevo Italije prekinile nadzor z ladjami in okrepile nadzor zračnega prostora, s čimer so operacijo močno ohromile.

Nadgradnji Sophie, predvideni januarja, ko so se zunanji ministri dogovorili, da operacijo po novem osredotočijo na preprečevanje dotoka orožja v Libijo, je nato močno nasprotovala Avstrija z argumentom, da bi ta okrepila migracije.

Dosežen dogovor je tako politična rešitev, s katero želi unija zagotoviti podporo Avstrije, Italije in drugih držav, ki izpostavljajo migracijski dejavnik. Brez kopenskega vidika, ki pa še ni dorečen, gre po trenutno razpoložljivih informacijah le za nekoliko drugačno preobleko iste operacije.

Cerar sicer vztraja, da je "to popolnoma nova operacija" in da "ne gre za semantiko". Na vprašanje, ali bo torej ladja, ki bo v okviru operacije naletela na migrante v morju, odplula naprej, pa odgovarja, da na takšna hipotetična vprašanja trenutno ne more odgovoriti in da je namen operacije zelo jasen, je pa zdaj naloga strokovnjakov, da politično usmeritev preobrazijo v prakso.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window