Navigacija
Portal TFL

STA novice / Nov pogajalski predlog za večletni proračun EU za Slovenijo še vedno neustrezen (dopolnjeno)

ponedeljek, 17.2.2020

Bruselj, 17. februarja (STA) - Nov pogajalski predlog za proračun EU za obdobje 2021-2027, ki ga je predstavil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, je za Slovenijo še vedno neustrezen, je danes v Bruslju povedal zunanji minister Miro Cerar. V primerjavi s prejšnjim predlogom so rahle izboljšave na področju kohezijske politike, a to ni dovolj, je poudaril.

Ob tem je spomnil na slovenske prioritete: ohranitev kohezijskih sredstev na ustrezni ravni, ustrezna rešitev za razvitejšo od dveh slovenskih regij, Zahodno Slovenijo, ter povečanje, ne zmanjšanje sredstev za podeželje.

Zunanji minister je tudi izpostavil, da je glavni nosilec pogajanj premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle. Ključna pogajanja se bodo odvijala v četrtek, ko se začne proračunsko zasedanje voditeljev članic unije.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Matej Marn pa je slovenska stališča danes zastopal na prvem ministrskem delovnem sestanku po predstavitvi prvega Michelovega kompromisnega predloga, na katerem so članice predstavile svoja stališča.

Michelov predlog, ki je nastal na podlagi pogovorov z vsemi voditelji sedemindvajseterice, ni bistveno drugačen od decembrskega predloga takratnega finskega predsedstva EU, ki ni zadovoljil nikogar.

Predsednik Evropskega sveta je predlagal obseg proračuna v višini skoraj 1095 milijard evrov ali 1,074 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND) EU, kar je za 40 milijard evrov manj sredstev od prvotnega predloga Evropske komisije.

Kljub zahtevam 15 kohezijskih držav, tudi Slovenije, naj se obseg proračuna ohrani na ravni predloga komisije, se sredstva za kohezijo zmanjšujejo za 7,5 milijarde evrov, in sicer na način, ki nesorazmerno prizadene nekatere članice, je po zasedanju izpostavilo ministrstvo v sporočilu za javnost.

Slovenija tako ocenjuje, da bo potrebnega še precej dela na kompromisnem predlogu predsednika Evropskega sveta, ki za Slovenijo nikakor ni ustrezen, ker ne naslavlja njenih ključnih prioritet v pogajanjih.

Kljub rahlim izboljšavam je zmanjšanje kohezijskih sredstev za Slovenijo še vedno preveliko in ne rešuje problematike Zahodne Slovenije.

Državni sekretar Marn je danes po navedbah ministrstva ponovno opozoril na vprašanje uporabe novejših statističnih podatkov, ki odločilno vplivajo na obseg kohezijskih sredstev za Slovenijo, ter izpostavil, da ne sme priti do obsežnih padcev kohezijskih sredstev tako na ravni držav kot regij.

Obenem pa Michelov predlog v primerjavi s predhodnim finskim celo znižuje obseg sredstev razvoja podeželja. Slovenija se je tako danes v razpravi ponovno zavzela za povečanje sredstev na področju politike razvoja podeželja, ki so se v tokratnem predlogu znižala najbolj med vsemi programi EU.

Današnja razprava je sicer po navedbah ministrstva pokazala, da še vedno obstaja precejšnje razhajanje med največjimi državami neto plačnicami v EU proračun in državami prejemnicami kohezijskih sredstev.

Razhajanja se nanašajo predvsem na obseg proračuna ter na vprašanje, koliko sredstev naj se nameni za tradicionalne politike, torej za kohezijo in skupno kmetijsko politiko, ter koliko za nove izzive, kot so podnebne spremembe, migracije, digitalizacija in varnostna politika.

Razhajanje ostajajo tudi glede vprašanja rabatov za največje neto plačnice. Marn je na primer danes izrazil nezadovoljstvo nad dejstvom, da Michelov predlog še vedno ohranja možnost rabatov za nekatere članice.

Slovenija bo po navedbah ministrstva na četrtkovem izrednem vrhu vztrajala, da se najdejo ustrezne rešitve za vprašanja, povezana z obsegom kohezijske politike, obravnave zahodne kohezijske regije v Sloveniji in obsegom sredstev za razvoj podeželja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window