Navigacija
Portal TFL

STA novice / V Sloveniji ni napredka glede dolgotrajne oskrbe

sreda, 26.2.2020

Bruselj, 26. februarja (STA) - V Sloveniji ni napredka pri sprejemanju in izvajanju reform na področju dolgotrajne oskrbe, ki bi zagotovile kakovost, dostopnost in dolgoročno fiskalno vzdržnost, ugotavlja Evropska komisija v poročilu o gospodarskih razmerah v državi. Na splošno je napredek Slovenije pri uresničevanju lanskih evropskih priporočil omejen.

Komisija je napredek Slovenije pri uresničevanju lanskih reformnih, proračunskih in naložbenih priporočil ocenila z oznakami "nekaj napredka", "omejen napredek" in "ni napredka".

Nekaj napredka komisija ugotavlja pri uresničevanju cilja za povečevanje zaposljivosti nizkousposobljenih in starejših delavcev ter cilja za izboljšanje konkurenčnosti, profesionalizacije in neodvisnega nadzora pri javnem naročanju.

Omejen pa je napredek pri uresničevanju cilja osredotočanja naložbenih gospodarskih politik na prehod v nizkoogljično družbo.

To so sporočila, ki jih je komisija izpostavila v povzetku na šestih straneh, v katerem je navedla po štiri točke za vsako članico. Celotno poročilo pa za zdaj še ni dostopno.

Te ocene je komisija podala v okviru poročil o gospodarskih in socialnih razmerah v vseh članicah EU, ki so del zimskega gospodarskega svežnja, objavljenega danes v Bruslju.

Februarja lani je komisija v poročilu o Sloveniji izpostavila, da ni napredka na področjih zdravstvenega varstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema, ki jih obremenjuje staranje prebivalstva, ter da je na splošno napredek pri uresničevanju evropskih priporočil omejen.

Tokratno poročilo je sicer v znamenju prioritet nove komisije pod vodstvom Ursule von der Leyen, ki na prvo mesto postavlja zeleni prehod.

V okviru svežnja komisija tudi predlaga območja, ki naj bi bila upravičena do sredstev iz sklada za pravičen prehod. Uradne informacije za zdaj še niso dostopne. A po neuradnih napovedih naj bi bila v Sloveniji do pomoči iz sklada upravičena savinjsko-šaleško in zasavsko območje.

Del zajetnega svežnja je vselej tudi poglobljeno poročilo o makroekonomskih neravnovesjih, ki tokrat drugič zaporedoma ne vključuje Slovenije, saj je komisija tako kot leto prej tudi lani ocenila, da temeljit pregled zanjo ni potreben.

Sveženj je del evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja proračunskih in gospodarskih politik članic pod budnim očesom Bruslja, ki ga je unija uvedla leta 2011 v kriznih časih, da bi preprečila nove finančne in gospodarske krize.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window