Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na sodišču znova o nabavi materiala na ortopedski kliniki

ponedeljek, 13.7.2020

Ljubljana, 13. julija (STA) - Na današnjem nadaljevanju sojenja v aferi domnevne korupcije v zdravstvu je bila pozornost znova namenjena nabavi medicinskega materiala in donacijam na ortopedski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v letih od 2008 do 2013. Sodišče je tokrat pozvalo k pričanju štiri kirurge, ki so bili v tem obdobju zaposleni na kliniki.

Robert Košak, Matevž Gorenšek in njegov oče Bogomir Gorenšek so pričali že na obravnavi 11. marca letos, Janez Brecelj pa je prvič stopil pred sodni senat pod vodstvom sodnice Dejane Fekonja. Pri Matevžu Gorenšku sta se tožilstvo in obramba strinjala, da se zgolj prebere njegova marčevska izpovedba, Bogomir Gorenšek in Košak pa sta odgovorila na dodatna vprašanja.

Tako Košak kot Bogomir Gorenšek sta vztrajala pri izpovedbah, ki sta jih dala pred štirimi meseci in nista postregla z novimi pomembnimi dejstvi. Gorenšek je bil zaposlen na ljubljanski ortopedski kliniki do leta 2012. Kot je dejal že marca, so ga zmotila nakazila donacij zasebnemu Društvu za razvoj ortopedije in prilagoditev javnega razpisa določenemu dobavitelju.

Na to je tudi opozoril tedanjega predstojnika ortopedske klinike in zdaj enega od obtoženih Vaneta Antoliča, ki pa ga je odpravil z razlago, da je to stvar njega kot predstojnika. Gorenšek je opozorilo naslovil tudi na svet UKC Ljubljana, kjer pa je po njegovih besedah prav tako naletel na gluha ušesa in celo slabo voljo.

Pojasnil je, da se je zaradi tega skupaj s svojim sinom Matevžem Gorenškom oglasil pri lastnici podjetja Emporio Medical Urški Jurkovič, ta pa mu je potrdila, da so bila nakazila društvu pogoj za pridobitev posla s kliniko. Dejala mu je, da se je tudi njeno podjetje posluževalo nakazil, ko pa jih ni več zmoglo, je izgubilo posel. Antolič je namreč po njenih besedah povečal zahtevani delež.

Košak je bil zaposlen na ortopedski klinik do leta 2018, delal pa je tudi v Antoličevi zasebni ambulanti. Košak je dejal, da ga kot kirurga postopki nabave niso zanimali in jih zato tudi ni poznal. Že marca je poudaril, da nikoli ni bil član razpisne komisije. Po njegovih besedah je nabavo novega medicinskega materiala najpogosteje predlagal vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice Rok Vengust, ki je zdaj med obtoženimi.

Matevž Gorenšek je delal na kliniki do leta 2016. Kot je dejal v marčevski izpovedbi, je Vengust dajal vtis, da je povsem avtonomen pri odločitvi, kaj se bo nabavilo in pri kateremu dobavitelju, zadnjo besedo pa je verjetno imel Antolič. Prav tako je dejal, da ga je zmotil javni razpis, ki je bil po njegovem mnenju prilagojen določenemu ponudniku. Zato sprva ni želel podpisati dokumenta razpisne komisije.

Dodal je, da pa je kasneje zaradi pritiska Antoliča in Vengusta zapisnik vendarle podpisal. Zmotila ga je tudi vloga društva, ki ga je po njegovih besedah obvladoval Antolič, čeprav formalno ni bil predsednik. Vsi so vedeli, da mora dobavitelj, ki želi dobiti posel z ortopedsko kliniko, društvu nakazati sredstva, njihova višina pa je bila odvisna od ustvarjene prodaje, je navedel.

Brecelj je v obdobju 2008-2013 delal na otroškem oddelku ortopedske klinike, bil pa je tudi član t. i. komisije za vgradni material, ki je presojala prispele ponudbe za dobavo medicinskega materiala. Tožilca Iztoka Krumpaka je zanimalo, ali je komisija kadarkoli zavrnila Antoličev predlog, kateri material naj se nabavi. Brecelj je odgovoril, da se ne spomni takega primera.

Sojenje se bo nadaljevalo v sredo z zaslišanjem prič.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window