Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada v DZ pošilja podlago za uvedbo e-vinjet (dopolnjeno)

četrtek, 20.8.2020

Ljubljana, 20. avgusta (STA) - Vlada je potrdila predlog novele zakona o cestninjenju, ki prinaša pravne pogoje za uvedbo elektronskih vinjet za osebna vozila s 1. decembrom 2021, je na Twitterju potrdil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Po njegovem bo e-vinjeta veliko bolj pravična od sedanjega sistema. O morebitni nižji ceni e-vinjet za zdaj z Darsom še niso govorili.

Kot je ob prihodu na sejo vlade povedal minister, bo sistem predvidoma deloval tako, da bodo kamere snemale tablice, Darsovi nadzorni mehanizmi pa bodo bdeli nad tem, kdo je vinjeto plačal in kdo ne. Na Twitterju je nato po koncu vladne seje zapisal še, da bo nakup mogoč preko aplikacije, spleta ali na bencinskih servisih.

Po Vrtovčevih zagotovilih bodo ostale vse dosedanje kategorije vinjet, torej letna, polletna in tedenska za tri različne kategorije vozil nosilnosti do 3,5 tone. Bo pa nova ureditev po njegovem prepričanju veliko bolj pravična. Kot primer tega je navedel to, da bo e-vinjeta veljala eno leto od dneva nakupa in ne tako kot zdaj, ko nalepka velja do 31. januarja v letu, ki sledi tistemu, za katerega velja. Poleg tega bo ob umiku vozila iz prometa možno povračilo denarja.

O cenah - trenutno je recimo letna vinjeta za osebni avtomobil 110, mesečna 30, tedenska pa 15 evrov - na ministrstvu z Darsom po Vrtovčevih besedah še niso govorili. Bodo pa odpadli določeni stroški, kot so izdelava in distribucija nalepk. "Ljudje tudi ne bodo imeli vsakoletne folklore odstranjevanja nalepk z vetrobranskih stekel," je orisal minister.

"Zakon o cestninjenju, ki je bil sprejet v letu 2015, daje celovito pravno podlago za cestninjenje osebnih in tovornih vozil, saj gre za vsebinsko zaokroženo celoto, ki v enem pravnem aktu ureja tako elektronski sistem cestninjenja kot tudi vinjetni sistem cestninjenja. S predlaganimi spremembami zakona se uvajajo oz. nadgrajujejo zakonske določbe, ki izhajajo iz direktive o interoperabilnosti cestninskih sistemov ter lažji čezmejni izmenjavi informacij," so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Na Avto-moto zvezi Sloveniji so sicer spomladi ob prvih napovedih uvedbe e-vinjet glede na napovedane nižje stroške izrazili pričakovanje, da bodo cene uporabe avtocest in hitrih cest nižje.

"Smo digitalna napredna družba in prav je, da gremo v korak s časom," je ob prihodu na vlado danes še dejal Vrtovec. So pa v uradu informacijske pooblaščenke Mojca Prelesnik pred časom opozorili na nujnost spoštovanja načel varstva osebnih podatkov. Po njihovem mnenju sistem ne sme biti zasnovan tako, da bi omogočal sprotno ali naknadno sledenje lokacije ali gibanja osebnih vozil.

Po sprejemu novele zakona o cestninjenju v DZ bo sicer postopke za vzpostavitev sistema e-vinjet naprej vodil Dars.

Sistem vinjet za osebna vozila je v Sloveniji v veljavi od leta 2008. Tovorna vozila in avtobusi z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone imajo medtem od aprila 2018 svoj sistem elektronskega cestninjenja DarsGo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window