Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sredstva za reševanje kadrovske stiske v institucionalnem varstvu najkasneje dva meseca od vložitve zahtevka

sreda, 26.8.2020

Ljubljana, 26. avgusta (STA) - Predvidenih 29 milijonov evrov za reševanje kadrovske stiske v institucionalnem varstvu bodo po navedbah ministrstva za delo razdelili na podlagi uredbe, ki je bila 21. avgusta objavljena v uradnem listu. Izvajalci bodo sredstva dobili na podlagi popolnega zahtevka, in sicer do konca meseca, ki sledi mesecu, v katerem je bil zahtevek vložen.

Kot so za STA zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bodo izvajalci socialnovarstvenih storitev na podlagi določitve ministra, skupaj z dokazili, vlagali zahtevke za izplačilo sredstev pri ministrstvu za delo in socialne zadeve, najpozneje do desetega dne v mesecu za vsak pretekli mesec.

Sredstva, namenjena financiranju dodatnega kadra, se bodo iz državnega proračuna izplačevala iz posebne proračunske rezerve za covid-19, ki je odprta na ministrstvu za finance.

Uredba o zagotovitvi javnih sredstev za financiranje dodatnih kadrov določa metodologijo ocenjevanja potreb, namen, pogoje in postopek dodelitve javnih sredstev izvajalcem socialnovarstvenih storitev. Dejanska višina porabe javnih sredstev bo odvisna od potreb posameznega izvajalca, so zapisali na ministrstvu. Na potrebe izvajalcev pa med drugim vplivajo struktura uporabnikov, število in vrste zaposlenega kadra in potreba po dodatnem kadru zaradi covida-19.

Uredba določa tudi vrsto pravnih razmerij, prek katerih bodo dodatni kadri lahko opravljali delo. Izvajalci bodo lahko s pomočjo dodatnih sredstev zaposlili dodatni kader za izvajanje osnovne in socialne oskrbe, ter pomoč pri oskrbi. Sredstva bodo lahko porabili tudi za kritje stroškov razlike do plač udeležencem programa javnih del in za plačilo začasnega ali občasnega dela upokojencev ter dijakov in študentov, so zapisali na ministrstvu.

Koliko sredstev bo na voljo v posameznem letu, ministrstvu še ni znano, saj mora minister Janez Cigler Kralj obseg javnih sredstev za obdobje dveh let še določiti, kar bo storil v roku enega mesecu od uveljavitve uredbe, so še zapisali za STA.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window