Navigacija
Portal TFL

STA novice / Gostinci, frizerji in kozmetiki pri OZS proti zapiranju dejavnosti

torek, 13.10.2020

Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Gostinci, kozmetiki in frizerji pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so danes vlado pozvali k ponovnemu razmisleku omejevanja posameznih dejavnosti. Če bo prišlo do omejevanja ali zapiranja, pa pričakujejo, da jim bo država pokrila nadomestila stroškov plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in stroške najemnin.

Gostinci, frizerji in kozmetiki do v pismu predsedniku vlade in resornim ministrom zapisali, da se zavedajo slabe epidemiološke slike v državi, da pa so mnenja, da je možno kljub temu še vedno opravljati dejavnosti v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so sporočili iz OZS.

Gostinci opozarjajo, da se omejuje gostinske lokale, kjer se držijo navodil, na drugi strani pa se slavja in druženja selijo v zasebne prostore, kjer nadzora ni mogoče izvajati. "Gostinski lokali nikoli niso bili viri okužb, zato se nam zapiranje zdi neupravičeno. Če bi do tega prišlo, pa bi to pomenilo ogromno gospodarsko škodo za gostinstvo, turizem in vse povezane panoge," pravijo v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS. Zato predlagajo, da se, podobno kot v Avstriji in Nemčiji, omejitve sprejema glede na število okuženih po občinah ali regijah.

Kot alternativno rešitev zapiranju gostinci predlagajo, da bi lahko poslovali vsaj obrati s terasami, podobno kot maja, ter vsi obrati, kjer lahko zagotovijo ustrezno razdaljo med mizami.

Ob morebitnem zaprtju od države pričakujejo, da jim bo v celoti pokrila nadomestila plač za zaposlene in temeljni dohodek za delodajalce (ne glede na upad prometa), pokrila stroške najemnin in ostale fiksne stroške. Država pa naj poskrbi tudi za poroštva bank, ki terjajo obroke posojil tudi v času zaprtja ali omejenega delovanja lokalov. Gostinci obenem pričakujejo, da se jim predvidene ukrepe predstavi pravočasno, vsaj en teden prej, da lahko prilagodijo nabave in se na ukrep pripravijo.

Frizerji in kozmetiki so prav tako zaskrbljeni, saj je v novih ukrepih predvidena zgolj ena stranka v salonu, kar pomeni zanje dodatno gospodarsko škodo. V sekciji frizerjev in sekciji kozmetikov pri OZS menijo, da se delo v salonih lahko nadaljuje z veljavnimi ukrepi NIJZ, ki so že sedaj strožji kot v sosednjih državah. Obenem opozarjajo, da takšnega omejevanja, torej ena stranka v salonu, nima nobena od držav, ki ima še slabšo epidemiološko sliko.

Zaradi trenutnih ukrepov NIJZ frizerji in kozmetiki že sedaj ne morejo opravljati dela v prvotnem obsegu. Dodatno omejevanje na eno stranko na salon pa v praksi pomeni, da bo čez noč ostalo brez dela veliko zaposlenih. Ker pa je v enem salonu lahko tudi več različnih samostojnih podjetnikov, bi omejitev na eno stranko v salonu pomenila tudi zapiranje dejavnosti. Hkrati se bo, tako kot v času zaprtja spomladi, ponovno povečalo delo na črno po domovih, in to brez ustrezne zaščite, menijo.

V primeru dodatnega omejevanja na eno stranko na salon frizerji in kozmetiki, podobno kot gostinci, zahtevajo, da jim država v celoti krije stroške nadomestila plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce, krije stroške najemnin in ostale fiksne stroške.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window